Könnyen érthető nyelv – Selkokieli

A selkokieli, a könnyen érthető nyelv a finn egyszerűsített változata: egyszerűbb, gyakran használ szavak, egyszerű nyelvtani szerkezetek és rövid szavak, mondatok jellemzik a nyelvet. Felmérések szerint minden tizedik finnek jelent nagy segítséget a könnyített finn nyelv.

 

 

A selkokieli, a könnyen érthető nyelv segíti az időseket, a finn nyelvvel ismerkedőket, a bevándorlókat, az olvasási, tanulási nehézséggel küzdőket, a bonyolult szöveg megértésével nem boldoguló olvasókat. 

 

 

Mi a könnyen érthető nyelv? – Mitä on selkokieli?

 

 

A könnyen érthető nyelven könyveket, újságokat adnak ki Finnországban, könnyen érthető híreket hallgathatunk a rádióban, és nézhetünk a tévében is, és természetesen az Interneten több oldalon is találhatók hírek – Selkouutiset –, amelyeket meg is hallgathatunk.  

 

A nemzeti tévé- és rádiótársaság, az YLE hírei – Selkouutiset

 

Nagyon könnyű nyelven írt hírek – Tosi helppoja selkouutisia

 

 Könnyített nyelvű újság – Selkosanomat

 

Könnyített nyelvű újság – Selkosanomat

 

 

 

A könyvtárakban külön polcon találhatók a könnyen érthető nyelven írt könyvek. Még a legkisebb falusi könyvtárban is van belőlük legalább egy polcnyi. Ezek egy része eleve ezen a nyelven íródott, és vannak „lefordított” könyvek is.

 

könnyített nyelvű könyvek

 

 

Kedvencem Henning Mankelltől A fényképész halála (Valokuvaajan kuolema), amit finnre Ari Sainio fordított, majd az ő fordítását Johan Werkmäster egyszerűsítette le. A másik könyv, a Hörcsögök (Hamsterit) szerzője Veikko Huovinen, könnyített finnre Marja-Leena Avela írta át.

 

Selkologo

A könnyített nyelven írt szövegek logója 

 

 

A Selkokeskus oldalán sok adatot találunk a könnyített nyelvvel kapcsolatban. A téma nemzetközi oldala, az Easy-to-read Network.

 

 

Könnyen érthető könyvek magyarul

Magyarul két könyvet találtam az Interneten, egyik a Down Egyesület szakácskönyve: Easy Cook Book, a másikra pedig az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége oldalán akadtam rá, ez pedig a Szövés, könnyen érthető tanulási segédanyag, amelyet Téglás Beáta írt.