Egyre jobban szeretem az őszt. A csodálatos színek, a friss levegő mellett a gombaszezon is erősíti bennem ezt az érzést. A sárga rókagomba (Cantharellus cibarius) különösen népszerű Finnországban, és a sok eső miatt bőven terem is.

 

 

 

Sokat esett az eső, elkezdődött a gombaszezon.

A finnek kedvence a sárga rókagomba, a kanttarelli,

nagyon finom a belőle készített mártás, a kanttarellikastike,

ahogy Finnországban hívják.

A finnek eszik csak főtt krumplival is, de hús mellé is illik, sőt van,

aki rizottót készít belőle.

De mindenképp dukál mellé egy kis vörös áfonya (puolukka) is. 

 

 Sárga rókagomba mártás – kanttarellikastike

 

Sárga rókagomba mártás – kanttarellikastike

 

 

 

Hozzávalók:

  • 1 liter rókagomba (merthogy itt literre mérik)
  • vaj vagy olívaolaj
  • 1 fej hagyma fölaprítva
  • 1-2 deciliter tejszín, ízlés szerint
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors, esetleg leveskocka, petrezselyem

 

 

 

  Sárga rókagomba mártás – kanttarellikastike

 

 Elkészítés

 

 

 

 

Ha lehet, akkor mosás nélkül kell megtisztítani a sárga rókabombát.

(Nekem sajnos ez nem sikerült, így meg kellett mosnom. )

A megtisztított gombát fölaprítom, olyan közepesre, lehet

apróbbra is nagyobbra is, ki, hogy szereti.

 

 

 

A gombát serpenyőbe teszem, és addig főzöm, amíg el nem párolog róla a víz,

majd széthúzom a serpenyő szélére.

Középre teszek egy kiskanálnyi vajat, ráöntök egy kis olívaolajat,

és ráteszem a hagymát.

Lassú tűzön addig párolom, amíg a hagyma is megpuhul.

 

 

 

  Sárga rókagomba mártás – kanttarellikastike

 

Kevés liszttel meghintem, elkeverem. Utána jöhet a tejszín, ha túl sűrű,

még egy kis tejet is löttyintek rá.

Fűszerezem, a végén megszórom apróra vágott petrezselyemmel, 

de ha van otthon, akkor a snidling is jól illik hozzá. 

 

 Sárga rókagomba mártás – kanttarellikastike

 

 

 

 

Először főtt krumplival ettük…

 

  Sárga rókagomba mártás – kanttarellikastike

 

 

 

 

…a múltkor azonban igazi vegyesházasságos, finn-magyar ebédünk volt,

mert a rántott hús mellé is sárga rókagomba mártás ettünk

 

  Sárga rókagomba mártás – kanttarellikastike

 

 

 

Ami soha sem maradhat el a gombamártás mellől:

az a vörös áfonya, a puolukka.

 

  Sárga rókagomba mártás – kanttarellikastike

 

 

 

 Sárga rókagomba, kanttarellei