finn karácsonyi recept, rosolli

A finn karácsonyi asztal főszereplője az egyben sült sonka. Mellé különféle sütőben sült zöldség ételeket „laatikko”-kat kínálnak: répából, burgonyából, karórépából, azaz lanttuból. (A lanttulaatikko receptje.) És sokféle saláta is kíséri a sonkát, a legnépszerűbb a céklasaláta, a rosolli.

 

 

A rosolli is, mint minden népszerű étel sok változatban készülhet, először az alapreceptet mutatom be. 

 

Hozzávalók

 

 

  • 2–3 db főtt cékla (esetleg kész savanyú cékla)
  • 2 db főtt burgonya (elhagyható)
  • 2–3 db főtt sárgarépa
  • 1 alma
  • 2–3 savanyú uborka
  • 1 kis fej hagyma vagy lilahagyma

Az arányok a család ízlése szerint változhatnak.

finn karácsonyi recept, rosolli

 

Az öntethez

 

  • 2 dl habtejszín
  • olaj, ecet (vagy citromlé), esetleg cukor, só, bors

 

finn karácsonyi recept, rosolli

 

Elkészítés

 

A saláta hozzávalóit apró kockákra vágjuk, összekeverjük.

Sózzuk, borsozzuk.

Finomabb, ha előző nap készítjük, és behűtjük.

 

Az eredeti receptben a felvert habtejszínbe keverik az ecetet, cukrot vagy, ha a savanyúságból készítik, akkor a cékla levéből kevernek bele egy kicsit.

 

(Már itt eltértem a recepttől, mert kevés olívaolajat és ecetet kevertem a salátába, és a felvert tejszínt nem ízesítettem.)

A tejszínt külön tálban adom a saláta mellé, mindenki magának ízesíti.

 

Változatok

 

  • Nem mindig tesznek bele burgonyát.
  • Apróra vágott heringet kevernek bele.
  • Főtt tojással is tálalják: külön a fehérjét és külön a sárgáját apró kockára vágva vagy reszelve helyezik a saláta tetejére.
  • De láttam már félbevágott főtt tojásfehérjében tálalva is.
  • Van, aki friss zöldfűszereket: kaprot, snidlinget kever bele.
  • Tálalják zöldsaláta leveleken is.
  • Készülhet sárga rosolli is: karórépa (lanttu), burgonya, datolyaszilva (Diospyros kaki), alma, savanyú uborka, hagyma összetevőkből.

 

 

A lanttulaatikko receptje