A finn karácsonyi asztal főszereplője az egyben sült sonka. Mellé különféle sütőben sült zöldség ételeket „laatikko”-kat kínálnak: répából, burgonyából, karórépából, azaz lanttuból. (A lanttulaatikko receptje.) És sokféle saláta is kíséri a sonkát, a legnépszerűbb a céklasaláta, a rosolli.
A rosolli is, mint minden népszerű étel sok változatban készülhet, először az alapreceptet mutatom be.
Hozzávalók
Az öntethez
Elkészítés
A saláta hozzávalóit apró kockákra vágjuk, összekeverjük. Sózzuk, borsozzuk. Finomabb, ha előző nap készítjük, és behűtjük.
Az eredeti receptben a felvert habtejszínbe keverik az ecetet, cukrot vagy, ha a savanyúságból készítik, akkor a cékla levéből kevernek bele egy kicsit.
(Már itt eltértem a recepttől, mert kevés olívaolajat és ecetet kevertem a salátába, és a felvert tejszínt nem ízesítettem.) A tejszínt külön tálban adom a saláta mellé, mindenki magának ízesíti.
Változatok
A lanttulaatikko receptje
|