Gyapjúzoknit kapnak a veteránok Finnországban

2017. december 6-án lesz 100 éves Finnország, és az ünnepségsorozat részeként kézimunkázók gyapjúzoknikat kötnek a háborús veteránoknak. 

 

 

A finn nők sokat kézimunkáznak, többek közt szőnek, kötnek, horgolnak, de talán a legszívesebben gyapjúzoknit kötnek. Ennek egyik oka, hogy otthon általában zokniban vannak, s a hűvös időben bizony elkél a meleg zokni. 

 

Az Ouluban élő Jaana Willman ötlete volt, hogy Finnország 100. születésnapjára minden háborús veterán számára kössenek gyapjúzoknit. Az ő édesapja is harcolt a háborúban, és panaszkodni szokott, hogy nem törődnek vele, nem tisztelik már a fiatalok. És mivel Jaana is sok zoknit köt, eszébe jutott, hogy kössenek a veteránok számára gyapjúzoknit. Így azután Jaana Willman 2016 június elején alakított egy Facebook csoportot, amelynek már közel 10 ezer tagja van, és a szám percről percre nő, mivel több népszerű internetes újságban is cikk jelent meg az akcióról. 

 

Gyapjúzoknit kapnak a veteránok Finnországban

 

A csoportban nemcsak kézimunkázók vannak, hanem adományozók is, mivel a gyapjúfonal Finnországban (sem) olcsó mulatság. A zoknik adott mintára készülnek, a leírás a csoport oldaláról letölthető. A zokni szürke a szárán kétszer kék-fehér-kék csíkkal. Mára több ezer pár gyapjúzokni készült el, a legszorgalmasabb tag 87 párt kötött, de nem ritka a 20-50 pár zoknit készítő hölgy sem. A jelentkezők között nemcsak finnek, finnországiak vannak, így például a csoport legtávolabbi tagja Kanadában él. 

 

Gyapjúzoknit kapnak a veteránok Finnországban

 

Finnországban sok kézimunka kör van, így nem csak otthon, hanem társaságban, faluházban, könyvtárban, klubokban is készülnek a gyapjúzoknik.

 

Gyapjúzoknit kapnak a veteránok Finnországban

 

2016 elején 22 ezer háborús veterán élt még Finnországban. Azok számára, akik lábukat vesztették a háborúban egyujjas kesztyűt kötnek a csoport tagjai. Aki akar névtelenül is adományozhat, de szívesen veszik a névvel és településnévvel érkező zoknikat is. A zoknikat egyelőre még nem gyűjtik össze, majd a veteránszövetségek és azok helyi irodái segítségével kívánják szétosztani az ajándékokat. Akik pedig távoli helyen élnek, azok számára a posta juttatja el az ajándék gyapjúzoknit. Jaana Willman tervezi azt is, hogy találkozót is szervez a kézimunkázók és a veteránok között. 

  

Forrás: Iltasanomat, Facebook: Villasukat veteraaneille, Suomi 100 vuotta