Mustikkapiirakka - fekete áfonyás pite

Eddig kétféle áfonyás süteményt sütöttem. Ebben a változatban a gyümölcsöt belesütöttem a tésztába.

 

Hozzávalók

  • 3 dl búzaliszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • 1,5 dl cukor 
  • vaníliás cukor 
  • 2 dl író (piimää) – kefir is jó helyette
  • 1 dl olvasztott vaj vagy olaj, de lehet keverni is 
  • 4-5 dl áfonya (vagy eper, bármilyen bogyós gyümölcs,
    esetleg barack, alma, rebarbara apróra vágva)

Fekete áfonyás pite

Fekete áfonyás pite hozzávalói

Elkészítés

  • Először is bekapcsolom a sütőt 200 Celsius-fokra.
  • A lisztbe belekeverem a sütőport.
  • Másik tálban  habosra keverem a tojást a cukorral, vaníliás cukorral.
  • Utána belekeverem az írót és az olvasztott vajat vagy az olajat.
  • Végül az egészet összekevetem.

 

 

Fekete áfonyás pite, mustikkapiirakka

..és összekeverem

 

 

 

 

  •  Kivajazott tortaformába öntöm a masszát.
 

Fekete áfonyás pite, mustikkapiirakka

Előtte kivajaztam a formát

 

 

 

 

  • A tetejére szórom a gyümölcsöt.
  • A 200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe teszem.
  • 35-45 percig sütöm.
 

Fekete áfonyás pite, mustikkapiirakka

Sok-sok finom fekete áfonya

 

 

 

 

  • A tésztát megfogta az áfonya :) 
 

Fekete áfonyás pite, mustikkapiirakka

A tészta is áfonya színű lett

 

 

 

  • Páromnak nem volt elég édes, ezért a végén megszórtam porcukorral.
 
Fekete áfonyás pite, mustikkapiirakka

...sok porcukorral