Enontekiö kistérség (Kép: Wikimedia)

Június 21. a nyári napforduló ideje, ettől a naptól kezdve újra rövidülnek a nappalok, bár elég lassan, így még sokáig élvezhetjük a fehér éjszakákat. 

 

 

Kilpisjärvi Finnország észak-nyugati csücskében fekszik, az Enontekiö kistérségben, Lappföldön, túl az északi sarkkörön.

 

 

 

A nap utoljára május 24-én 1 óra 36 perckor kelt fel, és legközelebb július 19-én 1 óra 8 perckor fog lenyugodni, addig fent köröz az égbolton. De akkor is csak rövid időre nyugszik le, körülbelül 50 percre, és mivel hosszú a szürkület ideje, így sem lesz sötét igazán. A finnek a fehér éjszakát, amikor nem nyugszik le a nap „yötön yö”-nek nevezik, ami szó szerint annyit tesz: éjszakátlan éjszaka.

 

Kilpisjärvi (Kép: Wikimedia)

Kilpisjärvi (Kép: Wikimedia)

 

 

Itt látható, mikor kel és nyugszik a nap Enontekiö kistérségben május, június és július hónapban.

A fehér téglalapban a dátum, a szürkében a szürkület időtartama, a sárgában a napfelkelte, a barnában a napnyugta időpontja szerepel.

  

A kameraképeken megnézhetjük, milyen világos van éjszaka és milyen az időjárás Kilpisjärviben.

A kamerák állóképet adnak, a kép jobb sarkában láthatjuk, hogy mikor készült a kép, alatta a levegő és az út, illetve a talaj hőmérsékletét.

Tornio felé

Norvégai felé

Saana

 

Enontekiö kistérség

 

A kistérség lakóinak száma: 1881.

Alapterület: 8391,35 km2, ebből 7954,40 szárazföld és 440,95 víz. Ez Finnország harmadik legnagyobb kistérsége Inari és Sodankylä után.

Népsűrűsége 0,24 lakos négyzetkilométerenként, ez Finnország második legritkábban lakott kistérsége Savukoski után. (2017. február 28.)

 

Enontekiöben élők korosztály szerinti megoszlása

(2014)

14 év alatt               12,0 %

15-64 év között        64,1 %

 

64 év fölött               23,8 %

  

Anyanyelvi megoszlás

finn                      86,8 %

számi                  10,7 %

svéd                      0,6 %

más                       1,9 %

 

Az anyanyelvi adatok nem tükrözik a nemzetiségeket, ugyanis sok száminak finn az anyanyelve a régebbi idők erős finnesítése miatt. Most próbálják visszatanítani őseik nyelvére a számikat. 

Fennoskandinávia őslakóiról, a számikról itt található írásunk

 

Enontekiö kistérség Finnország legmagasabban fekvő területe, az ezer méter feletti hegyeknek, azaz tunturiknak a 60 százaléka, pontosan 22 darab ebben a körzetben található. 

 

Kilpisjärvi település

 

Kilpisjärvi (északi számi nyelven: Gilbbesjávri) településnek kevesebb, mint száz állandó lakosa van. De sok turista látogat erre a vidékre egész évben. A település 500 méterrel a tengerszint felett fekszik. Kilpisjärvi iskolája kétnyelvű, a finn mellett számi nyelven is tanulnak a gyerekek.

 

Saana (Kép: kilpisjarvi.org)

Saana (Kép: kilpisjarvi.org)

 

Itt található az 1090 méter magas Saana tunturi (a lappföldi hegyeket nevezik tunturinak), amely a legmagasabb hegycsúcs az országban. Viszont Finnország legmagasabb pontja 1324 méter, a Halti tunturi hegyoldala, a hozzá tartozó Haldičohkka nevű csúcs, amely 1328 méter már Norvégiában fekszik. Így Finnország az egyetlen ország, amelynek legmagasabb pontja nem egy hegy csúcsa, hanem egy hegyoldal. A Halti legmagasabb csúcsa, az 1361 méteres Ráisduattarháldi szintén Norvégiában van. A Saana és a Halti a számik szent hegyei. 

 

Halti (Kép: kilpisjarvi.org)

Halti (Kép: kilpisjarvi.org)

 

A terület egész évben a szabadtéri időtöltések paradicsoma. Télen a lékúszás, az avantouinti, a sífutás és sílesiklás, hótalpas kirándulások, kutyaszánon vagy motoros szánon való utazás, a lékhorgászat a legnépszerűbb időtöltés. 

 

Motoros szán – mootorikelkka (Kép: kilpisjarvi.org)

Motoros szán – mootorikelkka (Kép: kilpisjarvi.org)

 

Nyáron a kirándulás, a horgászat, a természetfotózás valamint a csónakázás és a hajózás a kedvelt program Kilpisjärviben. 

 

Mallai természetvédelmi terület (Kép: kilpisjarvi.org)

Mallai természetvédelmi terület (Kép: kilpisjarvi.org)

  

Számos túrát, kirándulást szerveznek az idelátogató vendégeknek, ezek célpontja: a Saana tunturi, a Halti tunturi, a Mallai természetvédelmi terület (Mallan luonnonpuisto), a finn-svéd-norvég hármashatár, a háborús emlékhelyek (Sotahistorialliset kohteet) és Észak-Norvégia kiránduló helyei.

 

(Kép: Wikimedia)

Kilpisjärvihez tartozik a finn-svéd-norvég hármashatár (Kép: Wikimedia)

  

 

 

Kapcsolódó írásunk:

Fehér éjszaka Utsjokiban – Yötön yö Utsjoella

 

Forrás: kilpisjarvi.org, Wikipedia – Kilpisjärvi, Wikipedia – Enontekiö

Térkép: Wikimedia

Címer: Wikimedia