Kép: Yle

A hideg tavasz miatt a vándormadarak egy része megrekedt a kissé melegebb vidékeken, de most, szinte bezúdulnak Finnországba, mivel a héten reggelente kellemes repülőidőt kínál számukra a természet.

 

 

Kapcsolódó írásunk: Madaraink – Meidän linnut

A tavasz nagyon nehézkesen érkezik idén, éjszakánként még mínuszok vannak, de nappalonként már akár 5-8 Celsius-fokra is fölmelegszik az idő itt, Dél-Finnországban.
Reggel a meteorológus csodálkozva figyelte a radarképet, mi lehet az, ami a tóvidék fölött köröz.

A cikkben szereplő videón látható a radarkép

Megnézve a cikkben szereplő videót, még a gyakorlatlan szem is fölfedezi keringő madárcsapatokat a radarképen. Az ügyeletes meteorológus, Seija Paasonen utánajárt a dolognak, és bebizonyosodott, a költöző énekesmadarak láthatók a radaron. A hűvös tavasz az oka, hogy a madarak a szokásoshoz képest később érkeztek meg.

 

 

Madárvonulás a meteorológiai radaron Finnországban

Erdei pinty

 

A dél-finnországi radarképen látható, hogy már napfelkelte előtt villámcsapásszerűen megjelennek a madárrajok az égen – teszi hozzá Jarmo Koistinen meteorológus, aki egyben madármegfigyelő is. A madárvonulás radarképe hasonlít a gyenge eső képéhez, egy ilyen madárrajban több tízezer madár is repül egyszerre, a radarkép olyan, mint a zabkása a tálban. S mivel Koistinen több éves tapasztalattal rendelkezik, szerinte a rajban most akár százezer madár is lehet. A többség erdei pinty (peippo, Fringilla coelebs) és fenyőpinty (järripeippo, Fringilla montifringilla), de található még ott sok más madár, akár még vadlúd is. A raj körülbelül 100-500 méter magasságban repült.

 

 

Madárvonulás a meteorológiai radaron Finnországban

Forrás: Yle

 

 

 

Az erdei pinty éneke

 

A vándormadarak késésben vannak a hideg időjárás miatt. Most a kisebb felmelegedést követően szinte robbanásszerűen érkeznek Finnországba a költöző madarak. (Megnézve régebbi írásunkat, két éve mér február végén láttunk először hattyúkat, de idén csak egy hónappal később, március végén jelent meg az első pár a tó jegén.) http://finnorszag-unkari.hu/index.php/home/termeszet/94-madaraink-meidan-linnut

 

Énekes hattyú vagy sárgaorrú hattyú Laulujoutsen  Cygnus cygnus

 

Az erdei pinty az egyik legnagyobb létszámú madárfaj, 10-20 millió pár fészkel belőlük Finnországban. Nagy részük Dél-Európában, Belgiumban és Franciaországban telel. https://www.sll.fi/mita-me-teemme/ymparistokasvatus/tarinoita-metsasta/peippo-ja-kirjosieppo
Már a múlt héten láttak a madármegfigyelők többek közt: örvös galambot (sepelkyyhky, Columba palumbus), énekes hattyút, vagy más néven sárgaorrú hattyút (laulujoutsen, Cygnus cygnus), bíbicet (töyhtöhyyppä, Vanellus vanellus), darvat (kurki, Grus grus), pehelyrécét, (haahko, Somateria mollissima).

 

Fekete rigó  Mustarastas  Turdus merula

A feketerigó (mustarastas, Turdus merula) is megérkezett

 

Kostinen szerint tavasszal egy erősebb napon akár milliónyi madár is érkezik Finnországba. A radarokon azonban nem csak a madarak, hanem a rovarok vonulása is látható.

 

Kapcsolódó írásunk: Madaraink – Meidän linnut

Forrás: Yle