A nordic walking népszerű sport, ajánlott időseknek, fiataloknak, fogyókúrázóknak, természetkedvelőknek.

Városban, parkban, erdőben egyre több helyen találkozhatunk idősebbekkel, fiatalabbakkal, akik valami síbot-félével sétálnak vagy épp sietnek. És már nem csak Finnországban, hanem Magyarországon is.

 

 

A finnek sauvakävely-nek (szauvakevélü) nevezik ezt a sportot, ami annyit tesz: séta a botokkal, botos séta. Finnországban már az 1930-as években is sétáltak botokkal, de sporttá csak az 1990-es évek közepén vált a nordic walking. Tulajdonképpen a sífutók nyári edzésére szolgált. Eleinte a feledékenyek sportjának is nevezték, mondván: otthon felejtették a sílécet. Manapság azonban természetes, hogy bármely évszakban, idősebbek és fiatalok lelkesen sétálnak a botokkal. 

 

 

A finnek számára fontos a sport, a testmozgás. Az idősek különösen vigyáznak magukra, figyelnek arra, mit esznek, és hogy eleget mozogjanak a szabad levegőn, és sokan megmártóznak a jeges tóban, folyóban. A nordic walking testnek és léleknek egyaránt jót tesz. Sportolni örömmel érdemes – mint minden mást is csinálni – és ez a nordic walking esetében könnyű elérni. 

Arra figyeljünk, hogy mindig vigyünk magunkkal elég innivalót, és ha hosszabb útra megyünk, akkor ennivalót is: friss vagy aszalt gyümölcsöt, kekszet, szőlőcukrot. 

 

 

A nordic walking népszerű sport, ajánlott időseknek, fiataloknak, fogyókúrázóknak, természetkedvelőknek

 

 

A nordic walking, a sauvakävely 11 előnye

 

 

 1. A botokkal való séta átmozgatja az egész testet, mivel nem csak a lábunkat, hanem a karunkat is használjuk, és mozog a hátunk is miközben kezünkkel segítjük a járást. 
 2. Könnyű megtanulni: a lábbal ellentétesen mozog a kéz, a botot pedig nagyjából egy vonalba vagy kissé hátrébb tesszük a földre, és toljuk vele meg magunkat. Egyszerűbb, ha az első lépéseket megtanítja valaki, de akár a videomegosztóra föltett filmről is megtanulható. 
 3. Gyorsabban lehet a két bot segítségével haladni, mint nélkülük, hiszen karunkkal toljuk előre magunkat, megkönnyítve a járást.  
 4. Stabilabban járunk a botokkal, különösen fontos ez, ha csúszós, havas úton vagy egyenetlen terepen, mondjuk, erdőben sétálunk. 
 5. Mindenki a maga tempójában haladhat. Így az idősebbeknek, akiknek a séta is megerőltető lehet, sok segítséget ad a bot. Különösen emelkedőkön, lépcsőkön érezzük a nordic walking botok használatának előnyét. Zarándoklat, búcsújárás során is egyre többen használják a járást segítő botokat, amellett, hogy megkönnyítik a gyaloglást, támaszt és biztonságos stabilitást adnak. 
 6. Nem utolsó sorban olcsó a nordic walking, pár ezer forintért egész jó botok kaphatók. Ha van, akkor összetolhatót érdemes venni, mert azt könnyebben magunkkal vihetjük utazás során is. A normál bot több méretben kapható, akkorát vegyünk, hogy a behajlított alkar derékszöget zárjon be a felkarral. Egész pontosan a testmagasságot 0,68-dal kell szorozni. Vagy másik számítás szerint például 160 cm-es testmagassághoz 110 cm-es, 165-höz 115-ös, 170-eshez 120-es bot ajánlott.
 7. A túlsúlyosak nehezebben vágnak bele a sportolásba, pedig a fogyókúra része a testmozgás is. Számukra is a nordic walking jelentheti a megoldást. Nem túl megerőltető, nem unalmas, az egész testet átmozgatja.
 8. Séta közben megállva pedig néhány tornagyakorlatot is érdemes elvégezni a botokkal. 
 9. Kimutatták, hogy az időskori elbutulást (demencia) is lassítja a nordic walking, mert az agyat is „tornáztatja” az ellentétes kéz-láb mozgás miatt. 
 10. Társasságban sétálva a botokkal nyugodtan lehet beszélgetni is ellentétben a futással, úszással vagy más sportokkal.  
 11. Ha elfáradt megállhat, a botra támaszkodva pihenhet.

 

 

A nordic walking népszerű sport, ajánlott időseknek, fiataloknak, fogyókúrázóknak, természetkedvelőknek   A nordic walking népszerű sport, ajánlott időseknek, fiataloknak, fogyókúrázóknak, természetkedvelőknek

   

 Nordic walking, sauvakävely minden évszakban

 

Egy, a sok-sok videó közül. Bár finn nyelvű, azok számára is érthető, akik nem tudnak finnül. A technikák mellett néhány, a botokkal végzett tornagyakorlatot is bemutat a film.