Antti Lipponen grafikonja a klímaváltozásról

Antti Lipponen, finn kutató a klímaváltozás szemléltetésére készített egy infografika-videót, amelyben 1900-tól 2016-ig mutatja be az átlaghőmérséklet növekedését a világ 191 országában. 

 

 

A Kuopióban élő Antti Liponen, a Finn Meteorológiai Intézet kutatója és a Kelet-Finn Egyetem oktatója a globális felmelegedést bemutató videó elkészítéséhez a NASA GISS nyilvános adatait használta föl. 

 

 

Antti Lipponen grafikonja a klímaváltozásról

A képen pirossal Magyarország, kékkel pedig Finnország nevét húztuk alá. A jobb felső sarokban pedig a globális adatok láthatók. A magasabb hőmérsékletet hosszabb sáv, és sötétebb szín jelzi az éghajlat változását. 

 

 

 

Antti Lipponen videója a globális felmelegedés szemléltetésére

 

Lipponen az éghajlatváltozást szemléltetó grafikont a Twitteren tette közzé, majd maga is meglepődött, mekkora sikere lett vele. A tweetet több mint ötezren megosztották, és közel millióan látták néhány nap alatt. Lipponen mobilja folyamatosan villog-csipog, jelezvén, hogy valaki megosztotta a videót, vagy épp újabb kérés érkezik, hogy fölhasználhassák klímaváltozás érzékeltetésére az anyagot. A legérdekesebb kérés Ausztráliából, Brisbane-ből érkezett: szeretnék egy kormányzati épület falára kivetíteni a bemutatót.

 

Antti Lipponen

Antti Lipponen

 

Forrás: Twitter, Yle, NASA GISS