Milyenek a finn férfiak?

Erre a kérdésre igazából nem tudok felelni, mert csak egyet ismerek, és ugye nem jó általánosítani. Viszont Heikki Aittokoski, a Helsingin Sanomat munkatársa, finn újságíró és egyben finn férfi, most leírta, szerinte milyenek is a finn férfiak. Pontosabban, szerinte, milyennek gondolják más népek a finn férfiakat. 

 

Heikki Aittokoski karikatúrát festett a finn férfiakról, amit nem igazán kell komolyan venni. Az eredeti szöveget is idemásolom, amely azért is érdekes, mert az angol szöveget átírta finnre, azaz ahogy a finnek írnák le a kiejtett szöveget. És mivel nem tud mindenki angolul, lefordítottam magyarra.

 

Kapcsolódó írásunk: A finn férfi a szaunában 

 

Ez a Finn (az eredetiben: Finnország) Férfi

 

Amikor reggel fölkel a Finn Férfi először a bruttó nemzeti termékekre (Gross National Product, GNP) gondol. Dolgozni kell, sokat. Különben, hogyan fizeti ki a házat a banknak, mielőtt meghal. A bank elviszi a Finn Férfi fizetésének a felét. Az adóhivatal meg a 60 százalékát. Sokat kell dolgoznia.

 

A Finn Férfi ilyen.

 

Amikor fölkel az ágyból a Finn Férfi, kimegy a konyhába. Kávét iszik. Megnézi az e-mail-jeit. Megeszik egy rénszarvast. Ha van rá ideje, köszön az Asszonynak. Nem túl érzelgősen. Azután a Finn Férfi elmegy dolgozni.

 

A Finn Férfi ilyen.

 

Amikor kihajt a garázsból, a Finn Férfi megnézi, milyen a szomszéd autója. Ha a szomszéd autója kisebb, a Finn Férfi mosolyog. Ha a szomszéd autója nagyobb, a Finn Férfi nem túl boldog.

 

A Finn Férfi ilyen.

 

Amikor elkezd dolgozni a Finn Férfi, nem áll meg. Amikor a Finn Férfi kisgyerek volt, nem kapott tejet az anyjától. Protestáns erkölcsöt kapott. Ha a Finn Férfit eltemetik, azután fog csak visszakapcsolni.

 

A Finn Férfi ilyen.

 

12 órakor a Finn Férfi megebédel. Megeszik egy rénszarvast. Egyedül eszik. Nem beszél senkivel. Ha a pincér rámosolyog, a Finn Férfi azt gondolja: mi lehet rajtam vicces? Nem túl érzelmesen. Megnézi az e-mail-jeit.

 

A Finn Férfi ilyen.

 

Pénteken a Finn Férfi elmegy meginni egy sört egy másik Finn Férfivel. Nem beszélnek. Mikor már túl sok sört iszik és egy üveg vodkát, akkor azt mondja a másik Finn Férfinak: „Te vagy a legjobb barátom.” Azután elmegy karaokézni. Elénekel pár dalt. Ezek boldog pillanatok.

 

A Finn Férfi ilyen.

 

Amikor fiatal, buliba megy. Késő éjjel elkezd beszélgetni egy Nővel. Ha szerencséje van, akkor a Nő is beszél vele. Azután házat épít. Együtt eszik a rénszarvast.

 

A Finn Férfi ilyen.

 

Szombaton a Finn Férfi szaunába megy. Hét adag vizet locsol a forró kövekre. Szauna után találkozója van az Asszonnyal a hálószobában. Nem túl érzelmesen.

 

A Finn Férfi ilyen.

 

 

Milyenek a finn férfiak?

 

 

Ha az Asszony megkérdezi, szereti-e, a Finn Férfi nem válaszol. A Finn Férfi csak annyit mond: ezt már megbeszéltük az oltár előtt. Nem túl érzelmesen.

 

 

A Finn Férfi ilyen.

 

Amikor az Asszony el akar válni, és elhagyja a Finn Férfit, a Finn Férfi meglepődik. Nem túl érzelmesen. A Finn Férfi elmegy az erdőbe, és a fákkal beszélget. Azután egyedül eszi a rénszarvast. Megnézi az e-mail-jeit.

 

A Finn Férfi ilyen.

 

Milyenek a finn férfiak?

 

Szabadsága alatt a Finn Férfi autón megy a tóhoz. A Finn Férfi mindenkinél jobban vezet. A Finn Férfi gyorsan vezet a földutakon is. Ha jön a rénszarvas, az nagyon rossz. A rénszarvas meghal. A Finn Férfi megeszi.

 

A Finn Férfi ilyen.

 

 

Milyenek a finn férfiak?

 

  

Amikor együtt van más emberekkel, akkor a Finn Férfi egyedül akar lenni. Amikor egyedül van, megkérdezi magától a Finn Férfi, miért nem szeret engem senki. Megeszik egy rénszarvast. Megnézi az e-mail-jeit.

 

A Finn Férfi ilyen.

 

Amikor már majdnem nyugdíjas a Finn Férfi szívrohamot kap. Nem mondja el senkinek, mert szégyellős. Megnézi az e-mail-jeit. Azután meghal. Ez volt a Finn Férfi.

Ez volt a Finn Férfi…

 

Milyenek a finn férfiak? Temető Tuusulában

  

 

Írta: Heikki Aittokoski

 

 

Íme a szöveg finnül írt angolul:

 

 

Tis is Finland Män

 

Finland Män is like tis.

 

When weik up in mornink, Finland Män först tink öpaut kross näshional produkt. Must wörk lot. Pefore die, häv tu pay haus to pänk. Pänk take 50 prosent ov Finland Män säläry. Kovörment täx ofis take 60 prosent. Must wörk more.

 

Finland Män is like tis.

 

When ket out ov ped, Finland Män kou tu kitshön. Trink kofi. Tsek eemails. Eat one moose. If inaf time, say helou to Womän ät home. Not shou emousshiöns. Then Finland Män kou tu wörk.

 

Finland Män is like tis.

 

When trive out ov karaash, Finland Män look at neipörs kar. If neipörs kar smaller, Finland Män smile. If neipörs kar pikkör, Finland Män not shou emousshiöns.

 

Finland Män is like tis.

 

When ket tu wörk, Finland Män nevö stop. When Finland Män wos littel tshild, not ket milk from Mothör. Ket protestant etik. When Finland Män häv own fiuneral, then daunshift.

 

Finland Män is like tis.

 

When 12 o klok, Finland Män häv luntsh. Eat one moose. Eat älone. Not spiik tu änipadi. If waitter smile, Finland Män tink: why I luk funny? Not shou emousshiöns. Tsek eemails.

 

Finland Män is like tis.

 

When Fraiday, Finland Män kou tu trink piör with othör Finland Män. Not spiik. When trink tuu matsh piör änd pottel ov votka, say tu othör Finland Män: ”You my pest frend.” Then kou tu karaoke. Sing säd song. This häpi moument.

 

Finland Män is like tis.

 

Milyenek a finn férfiak?

Két finn férfi

 

When young, kou tu one parti. Late evenink kou tu spiik Womän. If laki, Womän spiik too. Then puild home. Eat moose tukethör.

 

Finland Män is like tis.

 

When Satördei, Finland Män kou tu sauna. Trow sevön pakets ov watör on roks. Äfter sauna häv äpointment in pedroom with Womän. Not shou emousshiöns.

 

Finland Män is like tis.

 

When Womän ät home äsk öpaut love, Finland Män not änswör. Finland Män say: tis we olredi talk on thö altar. Not shou emousshiöns.

 

Finland Män is like tis.

 

When Womän ät home want divorss änd leave Finland Män, Finland Män sörprised. Not shou emousshiöns. Finland Män kou tu forest änd talk tu tree. Then eat moose älone. Tsek eemails.

 

Finland Män is like tis.

 

When holiday, Finland Män trive kar tu lake. Finland Män is petter triver thän evripadi. Finland Män trive kantri road fäst. If kams moose, tuu päd. Moose die. Finland Män eat.

 

Finland män is like tis.

 

Milyenek a finn férfiak? Fotó: Matti Touko

Halat is eszik…

 

When with othör piippul, Finland Män want tu be älone. When älone, Finland Män äsk himself, why nopodi like me? Eat one moose. Tsek eemails.

 

Finland Män is like tis.

 

When olmost retire, Finland Män häv hart ätäk. Not tel enipadi, pekoos is shame. Tsek eemails. Then die.

 

Tis wos Finland Män.

 

Heikki Aittokoski

 

 

Itt pedig az eredeti cikk.

 

Kapcsolódó írásunk: A finn férfi a szaunában

 

Fotó: Matti Touko