Artturi, a rendőrrénszarvas Lappföldön

A Lappföldi Rendőrkapitányságon dolgozik Artturi, a rendőrrénszarvas, aki édesanyját követte a fontos poszton. Írásunkban bemutatunk egy videót is arról, mi történik, ha mérges finn találkozik egy rénszarvascsordával az úton. Így Artturi mellett megismerhetjük a finn káromkodások teljes tárházát is. 

 

 

Artturi, a rendőrrénszarvas legutóbb a Facebookon hívta föl az autósok figyelmét vadon élő unkatestvére, a peura, a vad rénszarvas vándorlására a dél-finnországi utakon. „Ha egyet látsz, akkor várható a többi is, mert csordában járnak, és mindkettőtöknek jobb lesz, ha nem ütköztök össze.” Szegény Artturi jól tudja ezt, hiszen édesanyját és egyben elődjét, Majiát is autó ütötte el… 

 

 

A kis Artturi, a rendőrrénszarvas Lappföldön édesanyjával, Majával

A kis Artturi, a rendőrrénszarvas édesanyjával, Majával

 

 

Artturinak, a rendőrrénszarvasnak feladata a rendőrség népszerűsítése, ezt Karácsony idején Mikulással, Joulipukkival együtt teljesíti.

 

 

Artturi, a rendőrrénszarvas Joulupukkivav, a Mikulással

 

 

Artturi testvéreivel a porókkal minden évszakban találkozhatunk a lappföldi utakon. A poro, a rénszarvas a számik „háziállata”. (A számikról itt található írásunk.)

A videón az úton békésen sétálgató rénszarvascsordát láthatunk. De úgy látszik, nem mindenki örül, ha poróval találkozik össze. Így azután a kissé ideges vezető mutatja be számunkra az összes finn káromkodást. 

 

 

 

 

Forrás: Lapin Poliisilaitos a Facebookon