Új módszer a rákkutatásban

Finn kutatók forradalmian új módját vizsgálják a rák gyógyításának: a rákos sejtek terjedését gátolják a sejtek belső kommunikációjának akadályozásával. 

 

A Turkui Egyetem Biotechnológiai Központjában, a Sejtadhéziós és Rákbiológiai Laboratóriumban, folyik a A sejtadhézió és a rák kutatás, amelyet Johanna Ivaska professzor vezet. A kutatás során új módját vizsgálják annak, miként lehet megakadályozni a rák terjedését.

 

 

Johanna Ivaska professzor, a kutatás vezetője (Fotó: Vesa-Matti Väärä)

Johanna Ivaska professzor, a kutatás vezetője (Fotó: Vesa-Matti Väärä)

 

 

A sejteknek az életben maradáshoz szüksége van belső kommunikációra. Az egészséges sejtek a saját helyükön vannak, és a szövetekhez kötődnek, így tudnak élni. A rákos sejteknek más utat kell találniuk az életben maradáshoz. Nekik más helyen is túl kell élni, közvetlenül a szöveti üzenetek nélkül.

 

Ivaska professzor által vezetett kutatás eredményei szerint a szervezetben sodródó rákos sejteknek belső kommunikációra van szükségük az életben maradáshoz. Ha ezt a belső kommunikációt megakadályozzuk, akkor a rákos sejtek elpusztulnak. 

 

 

Új megoldás a rákgyógyításában

 

 

Az általuk kifejlesztett szerek a szilárd daganatok esetében megakadályozzák a rák terjedését a szervezetben. A kutatás középpontjában a tüdő- és mellrák áll, de Johanna Ivaska professzor úgy véli, hogy az eredmény érvényes - a vérrák kivételével - minden ráktípusra. Jelenleg a megfelelő szereket tesztelik, de általános használatra még nincs gyógyszerük.

 

Régóta ismert a sejtfelszíni kommunikáció, de korábban senki nem vizsgálta a sejtek belső kommunikációját. Ivaska professzor és a csoportban dolgozó Jonna Alanko mikroszkópkép-elemző azt állapították meg, hogy a rákos sejtek a sokkal hosszabb élet és a szaporodás érdekében fontos üzeneteket továbbítanak egymásnak, mint azt korábban gondolták. 

 

 

Új megoldás a rákgyógyításában

 

 

A kutatócsoport új megfigyelései forradalmasíthatják a rákkutatást. A sejtek működéséről már több tanulmányt készítettek a témában.

 

A kutatás részletei és a tanulmányok listája

 

Johanna Ivaska professzor honlapja

 

Az eredeti cikk, Tuuli Topelius írása

 

 

Új megoldás a rákgyógyításában (Fotó: Vesa-Matti Väärä)

Fotó: Vesa-Matti Väärä