Milyenek a finnek?

Két humoros írásunk – Milyenek a finn férfiak és A finn férfi a szaunában – után, most megpróbáljuk komolyan elmondani, milyenek is a finnek. Amit bemutatunk, tulajdonképpen az, milyen is a hagyományos finn értékrend. No és szóba kerül néhány szokás is.

 

Természetesen itt is, mint minden általánosítás esetében igaz, hogy jócskán vannak kivételek, sőt Finnországban tájegységenként is nagyok lehetnek az eltérések. Például egy, a keleti országrészből származó karjalai vagy savói nagyban különbözhet egy nyugati Satakunta tartománybelitől vagy az ország középső részén élő hämeitől. És akkor a számikról még nem is beszéltük. Ugyanígy nagy lehet az eltérés a Helsinkiben lakók és az Isten háta mögötti kis faluban élők között.

 

Milyenek a finnek?  (Fotó: Matti Touko)

 

 

Alapvető finn értékek

Az egyenlőség és az igazságosság alapvető értékek a finnek számára. A finnek ezen, általánosan elfogadott értékeit az alkotmány is kimondja: a finn társadalomban mindenki egyenlő, és mindenkivel igazságosan, méltányosan kell bánni.

A női egyenjogúság terén a finnek mindig is élen jártak. 1906-ban szavazta meg a finn parlament az általános és egységes választójogot: minden felnőtt finn, így a nők is választók és választhatók lettek. A finn parlament volt a világon az első, amelynek munkájában nők is részt vettek. Az 1907-es választások után 19 nő jutott be a parlamentbe, az akkor még nem független Finnországban, mivel az ország az orosz cári birodalom nagyhercegsége volt.

Finnországban nagyon lényeges még a becsület, fontos, hogy mindig megtartják a szavukat, az ígéreteiket, és betartják a megállapodásokat. Ez nem csak a barátokra vagy az üzletfelekre igaz, hanem a szolgáltatókra vagy épp a szerelőkre is. Az adott szóhoz kapcsolódik a pontosság, ha valaki azt mondja, 4-re jön, akkor pontosan 4-kor megszólal a csengő.
Fontos számukra a munka, és a szorgalom is a megbecsült erények közé tartozik. Tisztelik, aki dolgozik, és nem becsülik azt, aki nem szeret dolgozni.
Mindezekből még következik az is, hogy a finnek számára az egyik legrosszabb emberi tulajdonság a tisztességtelenség.

Gondot jelent viszont a túlzásba vitt megfelelési kényszer a jó kislány, hyvä tyttö, jó kisfiú, hyvä poika tünet. Ez sajnos a politikusokra is jellemző, mindig fontosabb kérdés számukra, milyennek is látják külföldön az épp aktuális finn politikai döntést, mint a saját polgáraik.

A szerénység alaptulajdonsága a finneknek, nem szeretnek kiemelkedni a csoportból, nem dicsekszenek.

 

Milyenek a finnek?  (Fotó: Matti Touko)

Finlandia-hiihto nemzetközi sífutó maraton

 

 

Az egészség, a sport, az egészséges életmód is meghatározója a finneknek. Sportolnak télen-nyáron. Télen a sífutás, síugrás és a jégkorongozás, nyáron a futás, úszás kerékpározás a legnépszerűbbek, no és a sauvakävely, a nordic walking, ez utóbbi főleg az idősebbek között népszerű, akik a téli lékúszásnak is nagy kedvelői.

 

Milyenek a finnek?

Lékúszás, avantouinti

 

 

Ha még szeretnénk általános, a finnekre jellemző dolgot említeni, akkor a természet közeli élet, a természet szeretete, amit ki kell emelnünk. Az ország 70 százalékát erdő borítja. (Ez megközelíti Nagy-Britannia területét.) Közel 188 ezer tó és majd 180 ezer sziget van a Finnországban.
A nyaraló, a mökki a finn életforma része, főleg, ha tóparton áll, de mindenképp erdőben van, és persze van hozzá szauna is.

 

Milyenek a finnek? (Fotó: Matti Touko)

Nyaraló, mökki az erdőben, a tóparton

 

 

Üdvözlések

A kézfogás bevett üdvözlési forma Finnországban, bár nem annyira elterjedt mondjuk, mint Magyarországon, sokszor csak egy intés helyettesíti. Öleléssel csak a közeli barátokat, rokonokat üdvözlik a finnek, de nem minden családban. Gyakori – főleg a férfiak körében –, hogy a rokonokat sem ölelik meg. A puszi ritka üdvözlési forma.

 

Szemtől-szemben

Finnországban is fontos, hogy egymás szemébe nézzünk beszélgetés közben. Ha valaki oldalt vagy lefele néz ilyenkor, azt itt sem tartják egyenes embernek.
Viszont ismeretlenek közt – mondjuk utcán, üzletekben, szórakozó helyen – a szemkontaktus kihívást jelent, ha két férfiről van szó, akkor agressziót, ha nőről és férfiről, akkor az szexuális tartalmú, felhívás jelent.

 

 

Beszélgetés

A finnek számára nem könnyű beszélgetést kezdeni egy idegennel. Emiatt a finnek első pillantásra csendesnek, szűkszavúnak és szégyenlősnek tűnnek.

Finnek egyszerűen beszélnek, elmondják a dolgokat egyenesen és őszintén. A hallgató feltételezi, hogy a másik igazat mond, így amit hallanak, azt komolyan veszik, és elvárják az összhangot a beszéd és a tettek között.

A finnek nyugodtan, csendesen beszélnek, a beszéd közben hosszabb a szüneteket is tartanak. A csend nem negatív dolog, hanem természetes, a finnek nem érzik úgy, hogy a néma pillanatokat ki kellene tölteni beszéddel. Finnországban sem illik megszakítani a másikat, amikor beszél, a finnek is elvárják, hogy a beszélgetőpartner megvárja, amíg ő befejezi a mondanivalóját.

 

Milyenek a finnek? (Fotó: Matti Touko)

 

A finnek nem a szokták kimutatni az érzéseiket a nyilvánosság előtt. Beszéd közben, nem illik felemelni a hangot, különösen nyilvános helyen. A finnek a konfliktusok esetén is, nyugodtan beszélnek. A hangos beszédet kellemetlennek, sőt fenyegetőnek tartják.

A zárkózottság számos gond forrása lehet az életben, és ez nem csak a finnekre igaz, hanem általános emberi probléma, ami a finneknél hangsúlyozottabban előjön.

Aki már járt Finnországban, vagy vannak finn barátai attól függően, hogy melyik területet ismeri, merőben más véleménye lehet a finnekről. Például az, hogy ki mennyire beszédes vagy szótlan nagyban függ attól is, az ország melyik területéről származik. Így például a dél-keleti országrészben fekvő Karjalában sokkal beszédesebbek, közvetlenebbek az emberek, amíg a nyugati Satakuntában vagy a középső területen fekvő Häme-ben, ahol sokkal zárkózottabbak a finnek, és keveset beszélnek.

 

Az itt elmondottak alól kivételt jelentenek a tévéviták, a politikusok és az ittas emberek.

 

 

Szauna

A szauna a finn kultúra fontos része, több szerepe is van, egyrészt a tisztálkodás része, másrészt a pihenést és az egészség megőrzését szolgálja lelki és testi értelemben is. A szauna a csend, a békesség helye. A finnek általában a hétvégén szaunáznak, de az sem ritka, hogy valaki naponta, kétnaponta befűti a szaunát. A szaunázni meztelenül szoktak, ha barátok, ismerősök együtt szaunáznak, akkor a nők és a férfiak külön mennek. De nem csak rokonokkal, barátokkal szaunáznak, ez lehet az üzleti tárgyalás része is. A szaunázást – főleg a mökkiben – gyakran követi grillezés, sörözés.

 

Milyenek a finnek a szaunában? (Fotó: Matti Touko)

Pekka Halonen: A szaunában (commons.wikimedia.org)

 

 

Vendégségben a finneknél

A finnek számára a magánélet szent. Másokhoz csak előre bejelentkezve szabad vendégségbe menni, simán előfordulhat, hogy ajtót sem nyitnak, ha bejelentkezés nélkül mennénk oda.

A lakásba sohasem mennek cipőben, nagy udvariatlanság lenne cipőben belépni a szobába. Ha vendégségbe megyünk, a háziasszony már előre kikészíti számunkra – a nagy valószínűséggel saját maga kötötte – gyapjú zoknit. A fent már említett, pontosan érkező szerelő is kérés nélkül veti le a cipőjét az előszobában.

Vendégségbe illik ajándékot vinni, az alap a háziasszony számára vitt virág, esetleg egy doboz kávé. Másnap pedig illik fölhívni a vendéglátókat, hogy köszönjük, és milyen jól éreztük magunkat.

 

Milyenek a finnek? (Fotó: Matti Touko)

Pekka Halonen festő háza Tuusulában

 

 

Miért is ilyenek a finnek?

A finnek megértéséhez a történelmüket is ismerni kell. A zord telek, a nehéz megélhetés, a szegénység, a sok éhezés mind-mind nyomot hagyott a finnek lelkén. Hol svéd, hol orosz uralom alatt éltek, a nemzeti tudat, a nemzeti nyelv a XIX. században vált csak központi kérdéssé. Önálló államként pedig 1917. december 6. óta létezik Finnország.

A történelemből, ha csak a XX. századot nézzük, akkor mély sebeket ütött rajtuk az I. Világháborút követően vívott 1918-as polgárháború, a Szovjetekkel szembeni 1939–40-es téli háború és az 1941. és 1944. közötti folytatólagos háború és a németek ellen vívott 1944–45-ös lappföldi háború. Minden temetőben megtalálható a hősök emlékműve és a sírjaik. A mai napig tart az elesettek hamvainak hazaszállítása saját településükre.

 

 

És ha valaki többet szeretne tudni a finnekről, annak ajánljuk például

 

Aki Kaurismäki (1957 ) filmjeit, aki a ’70-es évek finn életérzését szeretné bemutatni, mielőtt teljesen eltűnik a globalizációban

 

Bűn és bűnhődés (írta és rendezte: Aki Kaurismäki)

  

Jonathan Ross interjúja Aki Kaurismäkivel 1991-ből, sok filmrészlettel

 

 

Eino Leino (18781926) verseit (Forrás: Magyarul Bábelben)

Sibelius zenéjét

Jean Sibelius: Finlandia


A filmen csodálatos felvételeket is láthatunk Finnország természeti szépségeiről

 

Pekka Halonen (18651933) festő képeit

 

Milyenek a finnek? (Fotó: Matti Touko)
Mosás a jégen (commons.wikimedia.org)

 

Milyenek a finnek?

Pekka Halonen: Folyópart (1897), fotó: Ateneum Taidemuseo

 

A finn nemzeti himnuszt: Maamme (Hazánk), zeneszerző: Fredrik Pacius, vers: Johan Ludvig Runeberg

 

Hella Wuolijoki (18861954) Niskavuori című regényfolyamából készült filmeket


Niskavouri asszonyok (Niskavuoren naiset, 1958)

részlet

 

 

Väinö Linna: Az ismeretlen katona című könyvét, amely könyvtárakban és antikváriumokban talán még föllelhető (néhány olvasói vélemény a könyvről, ezek is sokat mondóak)

...és a finn tangót

Az Infopankki cikkét felhasználva írta Timaffy Lilla

Fotó: Matti Touko