Finn hangulatjelek – Suomi julkaisee omat emojinsa

A világon először a finnek készítettek saját, nemzeti hangulatjeleket, emotikonokat, amelyek a finnek érzelmeit kívánják bemutatni – adta hírül a finn külügyminisztérium. 

 

 

Petra Theman, a finn külügyminisztériumban az ország népszerűsítéséért felelős részleg vezetője elmondása szerint, „A hangulatjelek forradalmasították kommunikációt, különösen a fiatalok körében. Az, hogy szavak helyett képekkel lehet kommunikálni, megfelel a finn léleknek, ezért éreztük fontosnak, hogy finn hangulatjeleket készítsünk. Reményeink szerint a hangulatjelek jobban megismertetik a finneket a világgal, és nem csak furcsaágainkat, hanem erősségeinket is bemutatják. Finnország a digitalizáció és annak kihasználtsága szempontjából a világ egyik vezető ország. Ezért is fontosak számunkra ezek a saját hangulatjelek.” 

A finn hangulatjeleket a Finnországban élő brazil grafikus, Bruno Leo Ribeiro tervezte, aki zenekarok számára is tervezett hangulatjeleket, így például a Kiss, a Beatles és a U2 emotikonjait is ő készítette el.

 

 

Harminc új emotikont terveztek a finnek, ebből hármat már be is mutattak. A hozzájuk kapcsolódó megállapításokat, a tervező, Bruno Leo Ribeiro fűzte hozzá.

 

Finn hangulatjelek – Suomi julkaisee omat emojinsa 

Szauna 

 

"A szauna a leginkább finn dolog. Természetesen meztelenül."

 

 

Finn hangulatjelek – Suomi julkaisee omat emojinsa

Törhetetlen (unbreakable)

 

"A legendás, finn tervezésű Nokia 3310, minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott mobiltelefonja."

 

 

Finn hangulatjelek – Suomi julkaisee omat emojinsa

Headbanger 

 

A haját rázó metálrajongó a headbanger. "Finnországban sötét van, és ilyen a zenéjük is. Egy kicsit minden finn lelkében lakik egy headbanger."

 


A hangulatjelek

...vagy más néven emotikonok, szmájlik az elektronikus levelezés, beszélgetés során vagy a rövid szöveges üzentekben (SMS) segíti az érzelmek kifejezését. A világon az első hangulatjelet Scott Fahlman számítástechnika professzor használta még 1982-ben: a kettőspontot, a kötőjelet és a záró zárójelet egymás mellé illesztve mosolygós fejet küldött leveleiben. Azóta a világ minden táján használják e jeleket az érzelmek kifejezésére. 

Forrás: Wikipedia

Készült hangulatjel a sisuról, amely a finn kitartást, akaraterőt fejezi ki és az ördögről is. (A legismertebb finn káromkodás a perkele jelentése: ördög.) 

Több mint harminc hangulatjel készült, ezek 2015. december elsejétől lesznek letölthetők az xmas.finland.fi oldalon megjelenő elektronikus adventi naptárról. 

A Finnországot népszerűsítő oldalról, a ThisisFINLAND-ról is letölthetők lesznek az új hangulatjelek. A ThisisFINLAND oldalán az adventi naptár 13 nyelven lesz elérhető, sajnos a magyar nincs közöttük.

ThisisFINLAND weboldala és Facebook oldala

 

 

Forrás: a finn külügyminisztérium