Először a svéd bútoráruház éttermében ettem még Budapesten pyttipannut (ejtsd: püttipannu). A neve állítólag onnan származik, hogy „pytt i panna”, ami svédül annyit tesz: kis darabokat a serpenyőbe.
Sokszor olvashatjuk a magyar szakácskönyvekben, hogy „maradék pörköltből”, „maradék sült húsból” készíthető az étel. Errefelé Finnországban és Svédországban a pyttipannu az a recept, amihez a maradékokat is föl szokták használni. Maga az egyik fő alkotóelem, a krumpli is gyakran előző napi, hiszen a finnek sokszor esznek héjában főtt krumplit, és bizony nehéz előre kiszámítani mennyi is fogy belőle.
Egyszer valamelyik áruházlánc reklámújságjában olvastam a zöldségekkel följavított változatot. Azóta magam is úgy készítem, hogy gondolkozva megállok a nyitott hűtő előtt, hogy na, ma mit is tegyek a pyttipannuba.

Pyttipannu alaprecept
Hozzávalók
- 80 dkg–1 kg burgonya
- 40 dkg makkara (krinolin, szafaládé, virsli)
- 1–2 fej hagyma
- olaj a sütéshez
- só, bors
Elkészítés
- Héjában megfőzöm a burgonyát, ha kihűlt centis kockákra vágom.
- A hagymát és makkarát szintén centis kockákra vágom.
- Serpenyőben kevés olajon megpirítom a burgonyát, majd egy tálba teszem.
- A serpenyőben megpirítom a hagymát és a makkarát.
- Visszateszem a burgonyát, kissé összemelegítem.
- Savanyúsággal vagy friss salátával és mustárral tálalom.
Változatok
- Kissé egészségtelenebb, ha a krumplit nem főzöm meg, hanem bő olajban sütöm ki.
- Van, aki olaj helyett vajjal készíti.
- Pár gerezd aprított fokhagymát is süthetünk a hagymával együtt.
- Tálaláskor a tetejére tükörtojást is tehetünk.
- A hagyma-burgonya-makkara arányát a család ízlése szerint változtathatjuk.
- Maradék sült hús kockákból, húsgombócokból is készíthetjük.
Pyttipannu zöldségekkel
Hozzávalók
- 50 dkg héjában főtt burgonya
- 40 dkg makkara
- 2 fej hagyma, tavasszal zöldhagyma
- pár gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika vagy kápia paprika
- 1 darab kisebb nyers cukkini
- 10 dkg főtt borsó vagy zöldbab
- 10 dkg főtt szemes kukorica
- 10 dkg főtt bab
- 10 dkg gomba, ha lehet erdei
- Bármilyen zöldség, amit a család szeret, ha kell aprítva, főzve.
- esetleg 4 tojás
Elkészítés
- Mindent, amit lehet, centis kockára aprítok.
- A nyers cukkinit sütöm meg először a serpenyőben, majd sorba a többit: paprika, krumpli, hagyma, makkara és a többi zöldség.
- Ami megsült, azt egy nagy tűzálló tálba borítom.
- Ha minden kész, újra visszarakom a serpenyőbe, majd összekeverem a sok sült finomságot.
A tetejére ebben a változatban is jöhet a tükörtojás.
Mellé bármilyen savanyúság vagy saláta nagyon illik, és mindenképp kell hozzá egy kis mustár is.
Vegán vagy vegetáriánus pyttipannu
Hozzávalók
- 2-3 szem héjában főtt burgonya
- 2 fej hagyma, zöldhagyma
- pár gerezd fokhagyma
- 1 db zöldpaprika vagy kápia paprika
- 1 darab kisebb nyers cukkini
- 10-15 dkg zöldség, ízlés szerint előfőzve vagy nyersen:
- borsó
- zöldbab
- szemes kukorica
- bab
- répa
- karfiol
- brokkoli
- gomba
- petrezselyem
- …és bármi más zöldség, amit csak a piacon kapni lehet.
Ízlés szerint jöhet hozzá falafel, tofu kockák vagy, ami van otthon…
Ha eszel tojást, akkor a tetejére egy tükörtojás is illik.
Elkészítés
- Mindent, amit lehet, centis kockára aprítok, vagy rózsáira szedem.
- A nyers cukkinit sütöm meg először a serpenyőben, majd sorba a többi zöldséget.
- Ami megsült, azt egy nagy tűzálló tálba borítom.
- Ha minden kész, újra visszarakom a serpenyőbe, majd összekeverem, és tálalom a sok sült finomságot.
- Tetejére mindenféle aprított fűszernövény jöhet, szerintem a petrezselyemzöld a legjobb.
|