Finn fahéjas tekercs – Korvapuusti

Az egyik legnépszerűbb sütemény Finnországban a fahéjas tekercs, a korvapuusti, ami valami olyasmit jelent: pofon, nyakleves vagy fülön csapás. 

 

 

Az északi országokban nagyon sok kávét isznak, amihez mindenféle kalácsot, süteményt esznek, ezek közül is talán a legnépszerűbb a fahéjas tekercs, finnül: korvapuusti, svédül: kanelbulle. Bár a svéd változatnak egy picit eltérő a formája. 

Annyira kedvelik az északiak a fahéjas tekercset, hogy saját napja is van: október 4. Az ötlet Svédországból származik, ahol 1999 óta tartják meg a fahéjas tekercs napját.

 

 

Hozzávalók

 

Tészta

  • ½ kg liszt
  • 2,5 dl tej 
  • 25 gr élesztő
  • 1 tojás
  • 1 dl cukor
  • 1 kávéskanál kardamom
  • 5‒8 dkg vaj vagy margarin

 

Finn fahéjas tekercs – Korvapuusti 

 

Töltelék

  • 5 dkg puha vaj
  • cukor
  • fahéj

 

A tetejére

  • 1 tojás
  • jégcukor

 

Elkészítés

 

Hagyományos kelt tésztát készítek: a langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt. Ebbe keverem a kardamomot is, hogy az íze beleolvadjon.

Amikor felfutott, belekeverem a tojást. Mivel felesleges egy egész tojás a végén, amivel megkenjük a tekercseket, össze szoktam habarni a két tojást, és körülbelül másfél tojásnyit keverek a tésztába. 

 

Finn fahéjas tekercs – Korvapuusti

 

Az átszitált lisztbe beleöntöm az élesztős, tojásos tejet. Összekeverem, és elkezdem dagasztani. Ha kell, öntök még hozzá langyos tejet, hogy lágy legyen a tészta. Majd jön bele az olvasztott vaj vagy margarin, és ezt is beledagasztom. 

 

Finn fahéjas tekercs – Korvapuusti

 

Ha a tészta már hólyagos, letakarom, és körülbelül a duplájára kelesztem. A szaunába szoktam bevinni, mert ott általában melegebb van, és nincs huzat. 

 

Finn fahéjas tekercs – Korvapuusti

 

Ha megkelt, két részre osztom. Téglalap alakúra nyújtom, 

 

Finn fahéjas tekercs – Korvapuusti 

 

…megkenem vajjal, 

 

Finn fahéjas tekercs – Korvapuusti 

 

…megszórom cukorral, 

 

Finn fahéjas tekercs – Korvapuusti

 

… végül fahéjjal. 

 

Finn fahéjas tekercs – Korvapuusti

 

Föltekerem.

 

Finn fahéjas tekercs – Korvapuusti

 

Trapéz formájú darabokra vágom. A keskenyebbik felén fakanállal benyomom, hogy hasonlítson a finn nevében említett fülre (korva=fül). Sok féleképp formázzák, van aki kézzel, van, aki kés hátával, én fakanállal szoktam a közepét benyomni a korvapuustinak.

 

Finn fahéjas tekercs – Korvapuusti

 

Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, a tetejét megkenem a maradék tojással, megszórom jégcukorral, és még 20-30 percig kelesztem. Van, aki csak az utókelesztés után keni, szórja a tetejét.

 

Finn fahéjas tekercs – Korvapuusti

 

200 Celsius-fokra előmelegített sütőben körülbelül negyed órát sütöm, addig, amíg szép barnára sülnek a fahéjas tekercsek.

 

Amikor kihűlt, zacskóba csomagolom a nagy részét, és lefagyasztom. Amikor megkívánjuk, pár darabot felolvasztok, és sütőben fölmelegítem, így mindig friss korvapuusti kerül a kávé mellé. 

 

 

Ezen a videón a fahéjas tekercs összeállatását láthatjuk

 

 

Itt a tészta összeállítását is láthatjuk, és finnül hallhatjuk az utasításokat is. Ajánlom a finnül tanulóknak.

 

Finn fahéjas tekercs – Korvapuusti