Finnország dél-nyugati partjainál, a Botteni-öbölben terül el a finn szigetvilág. Ennek része az önállóságot élvező, főleg svédek lakta Ahvenanmaa (svédül: Åland) is a maga 6500 szigetével. Az itt élők mindig is halászattal, hajózással foglalkoztak. A hosszú hajóútra pedig tartós, sokáig elálló és egyben tápláló kenyeret vittek magukkal. Ez a maláta tartalmú rozsos, kissé édeskés szigetvilági kenyér a saaristolaisleipä.

A sörmaláta, amit a kenyérhez használunk
eléggé sötét színűre pirított,
darált, csíráztatott rozs.
|

Rozsmaláta
|
Hozzávalók:
- 5 dl kefir (piimää)
- 4 dkg élesztő
- 1 dl sötét szirup
(mézzel vagy barnacukorral helyettesíthető)
- 1,5 dl sötét színű maláta
- 1,5 dl rozsliszt (teljes kiőrlésű)
- 1,5 dl zabkorpa vagy búzakorpa
- 7–8 dl búzaliszt
- 0,5 dl olaj
- 1 teáskanál só
A tetejére:
- 1 evőkanál sötét színű szirup
(vagy méz, vagy barna cukor)
|
 |
Elkészítés:
A kézmeleg kefirbe keverem a sötét szirupot,
ha ez nincs otthon, akkor valamivel kevesebb
mézet teszek bele, de két-három evőkanál
barnacukor is megteszi.
|
 |
Belemorzsolom az élesztőt, majd hozzáadom
a malátát és a rozslisztet.
|
 |
Összekeverem,
és meleg helyen hagyom egy kicsit fölfutni.
|
 |
A búzalisztet, a sót és a korpát összekeverem.
(Legutóbb nem volt itthon zabkorpa, ezért
9 dl teljes kiőrlésű búzalisztet
tettem a kenyérbe.)
|
 |
Hozzáöntöm a keveréket,
majd összekeverem alaposan,
végül az olajat is beledagasztom.
|
 |
Fél–egy órát meleg helyen kelesztem.
|
 |
Két cipót formázok belőle, majd hosszúkás
sütőformába kellene tenni,
de mivel ilyenem nincs, ezért
alufólia csíkkal tekerem körbe a cipókat.
|
 |
Újabb félórás kelesztés után 175 Celsius-fokra
előmelegített sütőben sütöm egy órán át.
|
 |
Ekkor megkenem a vízzel higított sziruppal
(vagy mézzel, barna cukorral).
|
 |
Majd 150 Celsius-fokos sütőben
sütöm még fél órát, ha nagyon
sötét a teteje, letakarom
alufóliával, hogy ne égjen meg.
|
 |
A végén újabb kenegetés következik.
Ettől lesz puha és édes a saaristolaisleipä.
|
 |
Sokáig eláll,
ha nem eszi meg hamar a család,
merthogy nálunk nagy kedvenc.
|
 |



|