Május elsején, Vappu ünnepén a finnek hagyományos itala a sima (ejtsd: szima), a "mézsör" vagy "méhsör". A hagyományos édesség pedig a tippaleipä, amely egy kicsit a csörögére emlékeztet.
Kapcsolódó írásunk: Finn majális – VappuSima
A "mézsör" vagy "méhsör" a sima (ejtsd: szima) hagyományosan április közepe táján készül. Egyszerű, alkoholmentes ital, a Vappu, a finn május elseje elmaradhatatlan tartozéka. Régen, ez a sok ezer éves innivaló alkoholtartalmú volt, de most a mai, finn üdítőital receptjét adjuk meg. Jellegzetes alkotóeleme – az eredeti méz helyett – a fariinisokeri, a barnacukor.
Hozzávalók:
Elkészítés:
A sima elkészítése (Dansukker Suomi)
|
Tippaleipä
Május elseje hagyományos édessége Finnországban a tippaleipä (ejtsd: tippaléjpe) magyarul talán „csöppentett kenyérnek” hívhatjuk. Egyszerű tésztát készítenek, amelyet azután olajba csöppentve, folyatva sütnek ki.
Hozzávalók:
Van, aki kevés élesztővel készíti, akkor fél órát keleszteni kell a tésztát, de van olyan recept is, amelyikbe sem sütőpor, sem élesztő nem kerül a tésztába.
Leírni bonyolultabb, mint elkészíteni, ezért érdemes előbb megnézni a videót:
A tippaleipä elkészítése (K-ruoka)
Forrás: Aamulehti
Elkészítés:
…mellé mézsört kínáljunk
Sima és tippaleipä (Fotó: mako, Kangasala, Suomi, Finland)
Kapcsolódó írásunk: Finn majális – Vappu |