Újjáéledni az erdőben

Már az erdőben eltöltött tíz perc is csodát tesz. De komolyabb stressz feloldására akár két órára is szükség lehet a természetben.

 

 

Újjáéledni az erdőben

 

A stressz okozta fáradság, kimerültség esetén érdemes kimenni az erdőbe kipihenni magunkat. Az erdő jó hatásának egyik oka például az erdeifenyő (Pinus sylvestris) által termelt illóolaj, amely belélegezve megnyugtatja az agyunkat. Hasonló hatást érünk el, ha erdeifenyő-olajat használunk, például a szaunában. 

 

Újjáéledni az erdőben

Az erdő hatékonyabban javítja a hangulatunkat, mint a telepített városi park

 

Ára van annak, hogy a városi zajban és a figyelmünket próbára tevő környezetben az agyunk megfelelően működjön. Az erdőben az elfáradt agyunk kipiheni magát, és képessé válik újra a kreatív gondolkodásra. Már rövid idő is elég a felfrissülésre az erdőben állítja Sinikka Piippo professzor, a helsinki botanikus múzeum részlegvezetője, akinek most jelent meg új könyve A fáktól kapott életerő címmel (Elinvoimaa puista – Minerva 2017).

 

Újjáéledni az erdőben

 

Tíz perc csoda

 

Sinikka Piippo elmondása szerint, már tíz perc az erdőben érezteti jótékony hatását: a vérkeringés javul, a pulzus, a légzésszám, a vérnyomás és a stresszhormon, a kortizol szintje csökken. Az erdőben a saját ritmusban végzett testmozgás: séta, kocogás, futás javítja a kondíciót, a gondolatok letisztulnak, világossá válnak. Csökken a szorongás, az aggodalom, a sietség, az erdő hangjai és fényei megnyugtatnak, ellazítanak. 

Húsz perc az erdőben javítja a gondolkodást és a hangulatot, javul az agy vérellátása, ellazulunk, kikapcsolódunk.

Egy óra az erdőben: a figyelem élesedik, két óra után pedig elkezd nőni a szervezet ellenálló képessége. Ha erősen stresszesek vagyunk, akkor két órai erdei sétára vagy futásra van szükségünk, hogy szervezetünk és gondolataink helyreálljanak.

 

Újjáéledni az erdőben

Bármely évszakban

 

Illóolajak

 

Sinikka Piippo szerint az emberiség már régóta tudja, hogy az erdei illatok az egész testre kiterjedően gyógyító hatásúak. Bár, pontosan megmagyarázni nem tudjuk a folyamatot, azt tudjuk, hogy az erdei fák illóolajában fitoncidok termelődnek, így többek közt ezek az anyagok a tölgy-, a cédrus- és a fenyőerdőkben bőségesen találhatók. A tapasztalat azt is mutatja, hogy minél naposabb a fenyőerdő, annál több fitoncid szabadul fel.

 

Újjáéledni az erdőben

Ha tó is van a közelben...

 

Otthoni stresszoldás

 

Ha nincs idő, alkalom az erdőben sétálni, akkor az erdeifenyő-olaj is segíthet a stressz oldásában – teszi hozzá Sinikka Piippo. Belélegezhetjük közvetlenül a fiolából, cseppenthetünk belőle a fürdővízbe, vagy szaunázáskor cseppenthetünk a forró kövek locsolására szánt vízbe. Ugyancsak kellemes hatású, ha otthon vagy a munkahelyen illóolaj párologtatóba cseppentünk erdeifenyő-olajat, ezzel javítva a hangulatot és csökkentve a stresszt, és az sem mellékes, hogy kisebb eséllyel leszünk náthásak. 

 

 Újjáéledni az erdőben

 

Forrás: Hilkka Tienhaara írása az Iltalehtiben

 

Újjáéledni az erdőben

 

Újjáéledni az erdőben