Ősszel csak úgy piroslik az erdő alja a sok vörös áfonyától. A kissé savanykás-kesernyés gyümölcsöt szuperbogyónak, szuperételnek tartják a benne található vitaminok, nyomelemek és antioxidánsok miatt.
A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó növény (Áfonyát szedtünk)
A vörös áfonya sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, így kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink, mangán és foszfor is található benne. A vitaminok közül az A-, B-, C-, és E-vitaminok tárháza. A bogyó tartalmaz antioxidánsokat, ezek a vegyületek lekötik a szervezetben található szabad gyököket. Ilyen antioxidánsok például a flavonoidok, ezek az élettani szempontból fontos vegyületek a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszanak fontos szerepet, emellett baktérium- és gombaölő valamint gyulladás gátló hatásuk is van. A vörös áfonyában ötször annyi antioxidáns található, mint a hasonló mennyiségű sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.
Néhány bogyó tápértéke (100 grammban)
Forrás: Wikipedia, Bente L. Halvorsen
A vörös áfonya gyógyhatásai
Marina Heinonen a Helsinki Egyetem és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság tudományos munkatársa elmondása szerint a vörös áfonya a benne található flavonoidoknak köszönhetően véd a húgyúti fertőzésektől, mivel ezek a vegyületek gátolják az E. coli baktériumok tapadását a húgyhólyag falához. Tehát a visszatérő hólyaghurutban szenvedőknek segít, ha naponta esznek vörös áfonyát vagy isznak vörös áfonya levet. Emellett a száj nyálkahártyáján is gátolja a baktériumok megtelepedését, így a cukrozatlan vörös áfonya fogyasztása csökkenti az ínygyulladást, valamint a babák szájpenésze is kezelhető áfonyapéppel vagy friss vörös áfonya lével. A vörös áfonya rendszeres fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és koleszterinszintre is – fejtette ki Heinonen. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a vörös áfonya gyulladás gátló hatású, és megelőzi a szív-, érrendszeri és keringési betegségek kialakulását. Az antioxidánsoknak köszönhetően az allergia és a rák megelőzésében is fontos szerepe van a vörös áfonya rendszeres fogyasztásának, valamint lassítja a sejtek öregedésének folyamatát. Egyensúlyban tartja az ösztrogén szintet, ez pedig fontos a nők számára a változó kor idején. A finn népi gyógyászatban fertőtlenítésre használják az áfonya levelekből főzött teát, de nátha és köhögés esetén is javallott. A vörös áfonya rendszeres fogyasztása segíti a jobb emésztést is. A benne található baktérium- és gombaölő fenoloknak, valamint az ellagsavnak köszönhetően segít a bélbaktériumok – a szervezet számára megfelelő – egyensúlyát kialakítani, így erősíti az immunrendszert is.
Annak érdekében, hogy a kívánt hatást elérjük legalább napi 2 deciliter friss vörös áfonyának megfelelő mennyiségű áfonya vagy áfonyakészítmény fogyasztása ajánlott.
A fagyasztás vagy főzés nem károsítja a vörös áfonya hasznos vegyületeit. Mindaddig, amíg a piros színét megőrzi, a fenolok és a bennük található flavonoidok is épen maradnak.
Milyen formában fogyasztják a finnek a vörös áfonyát?
Természetesen frissen illetve fagyasztva a legjobb, de készítenek belőle 100 százalékos gyümölcslét, lekvárt, zselét. Eszik kissé összetörve, cukrozva. Készül belőle gyümölcsjoghurt, természetesen a legfinomabb, amit magunk készítünk. És készítenek kását (marja puro) is belőle: vízben főzik, darával, kis cukorral. Ha kihűlt szétturmixolják, vagy habverővel fölverik.
100 százalékos vörös áfonyalé
Gyümölcslé készítő
A finnek sok étel mellé eszik akár a friss bogyót, akár a lekvárt, akár az összetört változatot. Így például húsgolyók, sült húsok mellé, főleg vadhúsok esetén, a gombamártáshoz vagy a rakott ételek kísérőjeként. Sokféle süteménybe, lepénybe tesznek vörös áfonyát magában is, és más bogyókkal keverve is. De fehér vagy barna kenyérbe is kevernek aszalt áfonyát. Sőt olvastam receptet, amelyben a húsgolyóba tették.
És nem maradhat ki a felsorolásból a vörös áfonya bor sem, de ízesítenek vele vodkát is
Receptek
Nagyon finom vörös áfonyával vagy a bogyókeverékkel is: Mustikkapiirakka: fekete áfonyás pite
A másik lepény-féle, ami nagyon finom áfonyával, itt rebarbarával készült: Raparperipiirakka, rebarbarás lepény
Bármilyen bogyóból készíthető: Kiisseli: a finn gyümölcsleves
Elmaradhatatlan kísérője a friss vörös áfonya vagy a lekvár: Kanttarellikastike – sárga rókagomba mártás Tepsis káposzta ‒ kaalilaatikko
Ennek a kenyérnek a tésztájába is keverhetünk aszalt vörös áfonyát: Finn rozsos-malátás kenyér – Saaristolaisleipä
Forrás: www.hazipatika.com, hu.wikipedia.org, www.etlehti.fi, www.sitra.fi, hs.fi
|