Vaccinium vitis-idaea

Ősszel csak úgy piroslik az erdő alja a sok vörös áfonyától. A kissé savanykás-kesernyés gyümölcsöt szuperbogyónak, szuperételnek tartják a benne található vitaminok, nyomelemek és antioxidánsok miatt. 

 

 

Vörös áfonya, puolukka, Vaccinium vitis-idaea

A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó növény (Áfonyát szedtünk)

 

A vörös áfonya sok értékes ásványi anyagot tartalmaz, így kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink, mangán és foszfor is található benne. A vitaminok közül az A-, B-, C-, és E-vitaminok tárháza. 

A bogyó tartalmaz antioxidánsokat, ezek a vegyületek lekötik a szervezetben található szabad gyököket. Ilyen antioxidánsok például a flavonoidok, ezek az élettani szempontból fontos vegyületek a rák valamint a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében játszanak fontos szerepet, emellett baktérium- és gombaölő valamint gyulladás gátló hatásuk is van.  

A vörös áfonyában ötször annyi antioxidáns található, mint a hasonló mennyiségű sárgarépában, almában, brokkoliban vagy sütőtökben.

 

Vörös áfonya, puolukka, Vaccinium vitis-idaea

 

 

 

Néhány bogyó tápértéke (100 grammban)

 

  Vörös áfonya Eper Fekete ribizli Fekete áfonya
Energia 33,8 kcal 47 kcal 59 gr 44 kcal
Szénhidrát 6,8 gr 8,4 gr 7,8 gr 6,4 gr
Fehérje 0,4 gr 0,5 gr 1,1 gr 0,5 gr
Zsír 0,5 gr 0,2 gr 0,4 gr 0,6 gr
Élelmi rost 2,6 gr 1,9 gr 5,8 gr 3,3 gr
Cukor 6,7 gr 8,4 gr 7,8 gr 6,4 gr
C-vitamin 7,5 mgr 60 mgr 120 mgr 15 mg
Antioxidáns 5,03 mmol 2,17 mmol 7,35 mmol 8,23 mmol

 Forrás: Wikipedia, Bente L. Halvorsen

 

Vörös áfonya, puolukka, Vaccinium vitis-idaea 

 

 

A vörös áfonya gyógyhatásai

 

Marina Heinonen a Helsinki Egyetem és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság tudományos munkatársa elmondása szerint a vörös áfonya a benne található flavonoidoknak köszönhetően véd a húgyúti fertőzésektől, mivel ezek a vegyületek gátolják az E. coli baktériumok tapadását a húgyhólyag falához. Tehát a visszatérő hólyaghurutban szenvedőknek segít, ha naponta esznek vörös áfonyát vagy isznak vörös áfonya levet. Emellett a száj nyálkahártyáján is gátolja a baktériumok megtelepedését, így a cukrozatlan vörös áfonya fogyasztása csökkenti az ínygyulladást, valamint a babák szájpenésze is kezelhető áfonyapéppel vagy friss vörös áfonya lével.

A vörös áfonya rendszeres fogyasztása kedvezően hat a vércukor- és koleszterinszintre is – fejtette ki Heinonen. Egyes vizsgálatok arra utalnak, hogy a vörös áfonya gyulladás gátló hatású, és megelőzi a szív-, érrendszeri és keringési betegségek kialakulását. Az antioxidánsoknak köszönhetően az allergia és a rák megelőzésében is fontos szerepe van a vörös áfonya rendszeres fogyasztásának, valamint lassítja a sejtek öregedésének folyamatát. Egyensúlyban tartja az ösztrogén szintet, ez pedig fontos a nők számára a változó kor idején. 

A finn népi gyógyászatban fertőtlenítésre használják az áfonya levelekből főzött teát, de nátha és köhögés esetén is javallott.

A vörös áfonya rendszeres fogyasztása segíti a jobb emésztést is. A benne található baktérium- és gombaölő fenoloknak, valamint az ellagsavnak köszönhetően segít a bélbaktériumok – a szervezet számára megfelelő – egyensúlyát kialakítani, így erősíti az immunrendszert is.

 

Annak érdekében, hogy a kívánt hatást elérjük legalább napi 2 deciliter friss vörös áfonyának megfelelő mennyiségű áfonya vagy áfonyakészítmény fogyasztása ajánlott.

 

A fagyasztás vagy főzés nem károsítja a vörös áfonya hasznos vegyületeit. Mindaddig, amíg a piros színét megőrzi, a fenolok és a bennük található flavonoidok is épen maradnak.

 

 

Kísérlet

A svédországi Lund egyetemén egereken végzett kísérletben vizsgálták nyolc különféle bogyó élettani hatásait. A bogyók közül a vörös áfonya került ki győztesen.

Az egerek egy része alacsony zsírtartalmú ételeket kapott, a többiek pedig magas zsírtartalmú ételek mellett egy-egy bogyófélével kiegészített táplálékot kaptak. A kísérletben szereplő bogyók:

  • vörös áfonya,
  • fekete áfonya,
  • acai,
  • málna,
  • fekete varjúbogyó (Empetrum nigrum),
  • fekete ribizli,
  • vad szeder és
  • aszalt szilva voltak.

A három hónapig tartó kísérlet végén a vörös áfonya kapta a legjobb minősítést, ugyanis az egereknek nem híztak jobban a zsírszegény diétán tartott társaiknál, viszont a vércukor, a májzsír és a koleszterin szintek alacsonyabbak lettek, mint az összes többi egércsoportban, beleértve a zsírszegény diétán élőket is. 

A brazil szuperbogyónak kikiáltott acai bogyó esetében azt találták, hogy nőtt az egerek hízási és zsírmájbetegség hajlama. Ennek okára a kutatók egyelőre nem tudnak magyarázatot adni.

A következő lépésben embereken szeretnék folytatni a kísérletet a lundi egyetemen, hogy kiderítsék mitől is olyan egészségek a vörös áfonya és a benne található polifenolok.

Forrás: hs.fi (Lundi Egyetem és a Medical News Today)

 

 Vörös áfonya, puolukka, Vaccinium vitis-idaea

 

 

Milyen formában fogyasztják a finnek a vörös áfonyát?

 

Természetesen frissen illetve fagyasztva a legjobb, de készítenek belőle 100 százalékos gyümölcslét, lekvárt, zselét. Eszik kissé összetörve, cukrozva. Készül belőle gyümölcsjoghurt, természetesen a legfinomabb, amit magunk készítünk. 

És készítenek kását (marja puro) is belőle: vízben főzik, darával, kis cukorral. Ha kihűlt szétturmixolják, vagy habverővel fölverik.

 

Vörös áfonya lé, puolukka mehu, Vaccinium vitis-idaea

100 százalékos vörös áfonyalé 

 

 

Gyümölcslé készítő

Gyümölcslé készítő

 

A finnek sok étel mellé eszik akár a friss bogyót, akár a lekvárt, akár az összetört változatot. Így például húsgolyók, sült húsok mellé, főleg vadhúsok esetén, a gombamártáshoz vagy a rakott ételek kísérőjeként.

Sokféle süteménybe, lepénybe tesznek vörös áfonyát magában is, és más bogyókkal keverve is. De fehér vagy barna kenyérbe is kevernek aszalt áfonyát. Sőt olvastam receptet, amelyben a húsgolyóba tették. 

 

Vörös áfonya bor, puolukka viini, Vaccinium vitis-idaea

És nem maradhat ki a felsorolásból a vörös áfonya bor sem, de ízesítenek vele vodkát is

 

Receptek

 

Nagyon finom vörös áfonyával vagy a bogyókeverékkel is:

Mustikkapiirakka: fekete áfonyás pite

 

A másik lepény-féle, ami nagyon finom áfonyával, itt rebarbarával készült:

Raparperipiirakka, rebarbarás lepény

 

Bármilyen bogyóból készíthető:

Kiisseli: a finn gyümölcsleves

 

Kiisseli: a finn gyümölcsleves

 

Elmaradhatatlan kísérője a friss vörös áfonya vagy a lekvár:

Kanttarellikastike – sárga rókagomba mártás

Gombáink – Meidän sieniä

Tepsis káposzta ‒ kaalilaatikko

 

Vörös áfonya, puolukka, Vaccinium vitis-idaea

 

Ennek a kenyérnek a tésztájába is keverhetünk aszalt vörös áfonyát:

Finn rozsos-malátás kenyér – Saaristolaisleipä

 

Forrás: www.hazipatika.com, hu.wikipedia.org, www.etlehti.fi, www.sitra.fi, hs.fi