Miért alszanak a finn babák dobozban?

A finn édesanyák nagy izgalommal várják az anyasági csomagot, amit a kisbaba születése előtt kapnak. A társadalombiztosítási ellátás keretében, az anyasági támogatásról szóló törvény alapján kapják készhez a babakelengyét. Feltétel, hogy rendszeresen járjon a várandós édesanya orvosi vizsgálatra.

 

 

A 2017-es finn babakelengyét bemutató írásunk: 

 

A 2017-es babakelengye Finnországban – Äitiyspakkaus 2017

 

Ha egy ország komolyan gondolja, hogy fontos számára, minél több gyermek szülessen, akkor az anyasági csomaggal valóban nagy segítséget tud adni a kisgyermekes családoknak. Reméljük, eljön az az idő, amikor Magyarországon is megkapják a kisbabák a babakelengyét.

 

Miért alszanak a finn babák dobozban?

(Fotó: Kela, Nana Uitto)

 

Aki már szaladgált nagy pocakkal boltról-boltra, hogy beszerezze a legszükségesebbeket a kisbaba érkezése előtt, az tudja csak igazán értékelni, mekkora nagy segítség a finn édesanyáknak az anyasági csomag. 

 

Miért alszanak a finn babák dobozban? (Fotó: Annika Söderblom, Kela)

Fotó: Annika Söderblom, Kela

 

A nagy dobozban 56 darabos készlet van: vastag és vékony kezeslábas, rugdalózók háromféle méretben, alsóruházat, sapkák, zoknik, harisnya, hálózsák, ágynemű, fürdőlepedő, mosható pelenka és babaápolási kellékek, lázmérő, vízhőmérő de még tisztasági betét és óvszer is része a csomagnak. A dobozban van plüss nyuszi és a baba első mesekönyve is finn vagy svéd nyelven, a számi nyelvű változat pedig pdf-formátumban letölthető. Maga a doboz, amelyben a csomag érkezik, sok finn kisbaba első hálóhelye egyben.  

Fotó: Annika Söderblom, Kela

Fotó: Annika Söderblom, Kela

 

Äitiyspakkaus 2016

 

Az anyasági csomagot – finnül äitiyspakkaus – minden évben megújítják, egyrészt a kismamák visszajelzései alapján, másrészt változik a ruhák és a doboz színe, mintája. A 2016-os csomagot Reeta Ek tervezte, az új dobozt március 4-én mutatták be. A dobozokat Raumában csomagolják, évente közel 40 ezer darab készül a babakelengyéből, a tavalyiból még van vagy ezer darab, így várhatóan március végén kezdik kiküldeni az új csomagot. 

A finn társadalombiztosításnak több mint 5 millió euróba kerül évente a babakelengye. Az anyasági csomagot az örökbefogadó szülők is megkapják, és a dobozt pénzre is át lehet váltani, ez jelenleg 140 euró, ami kevesebb, mint ha a dobozban található kelengyét boltban szeretnénk megvásárolni. Az első gyermek esetén szinte mindenki a dobozt kéri, további babák esetén csak a családoknak körülbelül a fele választja ezt a megoldást.

 

 

A 2016-os babakelengye

 

Történet

 

 • A babakelengyét – akkoriban kiertokori, cserekosár névre hallgatott – először 1922-ben a Mannerheim Gyermekjóléti Liga kölcsönözte a szegény családoknak Haminában. Az ok a csökkenő születési arány és a magas gyermekhalandóság volt. Akkor kétféle csomag volt 0–4 hónapos és 5–10 hónapos gyermekeknek. A kinőtt ruhákat azután visszaadták a liga helyi szervezetének, ahol kimosták, ha kellett megfoltozták azokat, majd továbbadták a következő családnak. 

 

Kiertokori (Forrás: Arvo Ylppo oldala)

 Kiertokori (Forrás: Arvo Ylppö oldala)

 

 

 • Az 1930-as évekre az egész országban elterjedt a cserekosár intézménye. Sok településen körök alakultak, ahol az asszonyok maguk varrták a környéken élő szegényebb családok kosarába szánt babaruhákat.
 • 1938-tól törvény írta elő az önkormányzatok részére, hogy az alacsonyjövedelmű édesanyák részére biztosítsa a cserekosarat.

 

 

Miért alszanak a finn babák dobozban?

Forrás: Finn Munkaügyi Múzeum 

 

 • A háború alatt romlott a minőség, néhány darab, mit például az ágynemű, papírból készült, és azóta kapják papírdobozban a babakelengyét a családok.
 • 1949 óta már minden család megkaphatja, nem csak a szegények. Feltétel a terhesség alatti orvosi vizsgálatokon való részvétel.
 • 1969-től az eldobható pelenka is bekerült a csomagba.
 • 1994 óta a finn társadalombiztosító, a Kela juttatja el az édesanyáknak a dobozt.
 • 2006-tól újra textilpelenka van a csomagban. A szoptatás ösztönzésére pedig kikerült belőle a cumisüveg.

 

Nemzetközi hatások

 

2013-ban a BBC cikket írt a finn babakelengyéről Miért alszanak papírdobozban a finn kisbabák? címmel. Az írás nagy nemzetközi visszhangot keltett, azóta egyre több helyen vezettek be hasonló juttatást. Vagy egy-egy településen körzetben vagy egy-egy csoport számára. 

Így például 

 • Japán Urayasu városában vezették be 2015-ben az anyasági csomagot.
 • Új-Zélandon Waikato körzetben a maori édesanyák kapják a csomagot. 
 • Mexikóban a fővárosban élő szegény családok számára vezették be a szolgáltatást 2015-ben.
 • Kanadában az albertai Calgary Egyetemének kutatási projektje keretében vizsgálják az anyasági csomag hatását a családokra. 
 • Továbbá az amerikai Texas állambeli Bexarin megyében is megkapják a családok a finn típusú babakelengyét.

 

Az anyasági csomag elérte a kezdettekkor, 1937-ben kitűzött célt, mára Finnország az egyike azon országoknak, ahol a legalacsonyabb a gyerekhalandóság mértéke a világon: 2015-ben 1000 születésből valamivel több, mint 2 volt ez az érték. 

 

Fotók: Annika Söderblom, Kela
Források: Kela, Wikipedia, Arvo Ylppo oldala, BBC

 

Bemutatták az új babakelengyét Finnországban – Äitiyspakkaus 2016 Bemutatták az új babakelengyét Finnországban – Äitiyspakkaus 2016
Bemutatták az új babakelengyét Finnországban – Äitiyspakkaus 2016 Bemutatták az új babakelengyét Finnországban – Äitiyspakkaus 2016
Bemutatták az új babakelengyét Finnországban – Äitiyspakkaus 2016 Bemutatták az új babakelengyét Finnországban – Äitiyspakkaus 2016
Bemutatták az új babakelengyét Finnországban – Äitiyspakkaus 2016 Bemutatták az új babakelengyét Finnországban – Äitiyspakkaus 2016