közlekedésbiztonság

Új közlekedésbiztonsági kísérletbe kezdtek Finnországban. Liperiben rádiós jeladóra reagáló villogó lámpa figyelmezteti az autósokat, ha iskolás gyerek közeleg. 

 

A szülők és a tanárok aggódtak a gyerekeik biztonságáért, mert a Liperi községen áthaladó közúton 80 kilométer/órás sebességkorlátozás van, így vészesen gyorsan közelíthetik meg az autók az iskolaközeli zebrát. 

 

Új közlekedésbiztonsági kísérletbe kezdtek Finnországban.

(Fotó: Esa Huuhko / Yle)

 

Az új találmány bevezetése során a gyerekek jeladót kaptak, amelyet az iskolatáskájukra vagy a kabátjukra erősítve viselnek. Ha iskolás közelít a kereszteződéshez, akkor az ott elhelyezett lámpa veszi a jelet, és villogni kezd, így jelezve az autósoknak, hogy figyelmesebben vezessenek, mert gyerek van a közelben. A jeladó hatótávolsága körülbelül 100 méter, azért van ekkora távolságra szükség, mert nem csak gyalog, hanem kerékpáron is közlekednek a gyerekek.

 

Az új biztonsági rendszert bemutató videó

 

Új közlekedésbiztonsági kísérletbe kezdtek Finnországban.

Kép: Karjalainen

Az út mellett elhelyezett villogó napelemmel működik, a gyerekek jeladója pedig ceruzaelemmel.

Ha az ötlet beválik, akkor tervezik, más veszélyes útkereszteződésekben is a figyelmeztető lámpa bevezetését. 

 

 

 

Fényvisszaverő, macskaszem, heijastin

 

A finnek nagy figyelmet fordítanak a közlekedésbiztonságra, ezen belül is a láthatóságra. A sötét finn télben életmentő a gyalogosok, kerékpárosok számára a fényvisszaverő. Ezért is nevezték ki október elsejét a fényvisszaverő napjának (heijastinpäivä) Finnországban. A hosszú tél beállta előtt ezzel a nappal kívánják fölhívni a finnek figyelmét, hogy ideje kitenni a macskaszemet a kabátra, táskára, hátizsákra vagy épp a kerékpárra. 

 

Fényvisszaverő, macskaszem, heijastin

Karoliina Korhonen, a finnek rémálmait bemutató karikatúrái között rajzolt egyet a fényvisszaverő népszerűsítésére is…

 

Kapható fényvisszaverő a legtöbb boltban, adják a cégek szóró ajándéknak, vagy osztogatják rendezvényeken. Könnyű beszerezni, és ajánlott használni. A gyalogos finneknek több mint a fele hordja lakott területen a fényvisszaverőt, és szinte valamennyi gyereknek van életmentő macskaszeme.

 

Fényvisszaverő, macskaszem, heijastin

…és Matti formájú fényvisszaverő is kapható már.

 

Karoliina Korhonen többi karikatúrája a finnek rémálmairól:

Mik a finnek rémálmai? 1.

Mik a finnek rémálmai? 2.

 

 

  

 

Forrás: KarjalainenYLE