Jyväskylä városában Minna Canth, finn író, költő szobrára teszik fel a diáksapkát (Fotó: Marko Kauko, ksml.fi)

Május 1-je, Vappu kedvelt ünnep Finnországban. A majális, a tavaszünnep sok ezer éves hagyomány számos kultúrában. De vajon, hogyan ünnepelnek a finnek Vappukor? 

 

Hyvää Vappua!

Manapság a Vappu Finnországban főként városi ünnep, a hosszú tél után szeretnek a finnek a szabadban ünnepelni. Már az ünnep előestéjén elkezdődik a buli, és folytatódik május elsején. Megtelnek a terek, a parkok vidám fiatalokkal és kevésbé fiatalokkal, éneklőkkel, zenélőkkel, piknikezőkkel. A finnek érettségire fehér sapkát kapnak, és Vappu alkalmából előkerül a szekrényből az „ylioppilaslakki”, és a vigalom keretében hagyományosan fölkerül a szobrok fejére is az érettségisapka.

 

Aleksis Kivi szobra Nurmijärviben (Forrás: nurmijarvi.fi)

Aleksis Kivi szobra Nurmijärviben
(Forrás: nurmijarvi.fi)

 

Szent Walburga

Az ünnepnap neve Finnországban: Vappu, ezt Valburg, magyarul: Szent Walburga után kapta, aki 710 és 779 között élt angolszász királylány, a katolikus egyház szentje – rokonaival együtt részt vett a németek megtérítésében –, és május elsejére esik az ünnepe a keresztény naptárban. (Véletlen egybeesés, hogy nevéhez kapcsolódik a Walpurgis-éj is, mivel a boszorkányok Walburga napjának előestéjén gyűltek össze, hogy a Blocksberg csúcsa körül röpködjenek.)

 

Vappu Helsinkiben (Fotó:John Cullen, tunturisusi.com)
Vappu Helsinkiben (Fotó:John Cullen, tunturisusi.com)

Vappu-történelem

A középkorban a Vappu egyházi ünnep volt, ami a tavaszünnephez kapcsolódott. Dél-Finnországban máglyákat, Vappu-tüzeket gyújtottak, és a földművesek a tehenek jobb tejelését elősegítő varázslatokat is ezen a napon végezték.
Ismert, hogy már az 1500-as években a tavaszünnep idején jelképesen két bábuval harcoltak: a téllel és a tavasszal, és természetesen mindig a tavasz nyert.
Az 1800-as években lett a városi nemesség ünnepe a Vappu, amit svéd és európai mintára tartottak meg, kinyitottak a kerthelyiségek, és szabadtéri koncerteket rendeztek.
A céhek ezen a napon ültek össze tanácskozni, és a falugyűléseket is ekkor tartották.
Faluhelyen a fiatal férfiak körbejárták a házakat, és a tavaszt köszöntő dalokat énekeltek. Az 1800-as évek vége felé ezekből az elemekből állt össze a ma is élő Vappu-ünneplés május első napjára.
A diákság ünnepének hagyománya Svédországból érkezett Finnországba az 1700-as években. Ebben az időben a turkui egyetem hallgatói a tavasz érkezését dalolással ünnepelték. Az 1820-as években az orosz cár betiltotta a turkui tavaszi ünnepségeket. 1812-ben Helsinki lett az ország fővárosa, majd 1827-ben Helsinkibe költöztették a turkui egyetemet, és ekkor az egyetemi hallgatói felélesztették a hagyományt. 1870-es évektől vált általánossá, hogy a diákok május elsején megünnepeljék a tavasz érkezését. Ezt az ünnepet erősítette az is, hogy a diáksapkát május elejétől szeptember végéig hordták az érintettek.
Minden egyetemi, főiskolai városnak megvan a maga rítusa. Attól kezdve, hogy hol gyűlnek össze, milyen versenyeket tartanak, hol piknikeznek, milyen koncerteket rendeznek, egészen addig, hogy az adott városban melyik szobor fejére kerül föl a diáksapka. Ez egyébként 1951-ig tilos volt, ezért éjfélkor tették föl a sapkát, de 1978 óta már kora este történik a ceremónia.
Az 1900-as évektől kezdve a Vappu főleg városi ünnep lett, mint a munka, a munkások ünnepe. Bár már a XX. század első felében is sok helyen ünnepelték május elsejét Finnországban, de csak 1944 óta munkaszüneti nap hivatalosan is május elseje.
1979 óta pedig zászlósünnep, a finn munka napja, ez tulajdonképpen politikai megegyezés volt, hogy azok számára is ünneppé tegyék a napot, akiknek sem, mint nemzetközi munkásmozgalmi nap, sem mint diákünnep nem jelentett semmit.

 

Vappu Turkuban (Foto: Candida Performa, wikimedia.org)
Vappu Turkuban (Foto: Candida Performa, wikimedia.org)

Enni-innivalók, kellékek

Mint minden ünnepnek, a Vappunak is megvan a hagyományos étkezési szokása. A sima ("mézsör") nevű erjesztett ital és a tippaleipä ("cseppentett kenyér") nevű édesség: a finnek jellegzetes enni-innivalói május 1-jén.

Ezek receptjét itt olvashatja.

Sima és tippaleipä (Forrás: wikimedia.org)

Sima és tippaleipä (Forrás: wikimedia.org)

Az ételek – a már említett – tippaleipän kívül egyszerű, piknikre való ennivalók: virsli, makkara (krinolin-szerű finn kolbász), szendvicsek, saláták, különösen kedvelt a burgonyasaláta.

Az alkoholmentes sima mellett Vappukor nagy keletje van a pezsgőnek és a habzóbornak, no meg természetesen a sörnek is. Az alkoholeladási-statisztikák szerint Karácsony és Juhannus után a Vappu a harmadik legforgalmasabb ünnep az alkoholt árusító üzletben, az Alkoban. 

 

Piknikező egyetemisták Helsinkiben (Fotó: YLE, Vesa Moilanen / Lehtikuva)

Piknikező egyetemisták Helsinkiben (Fotó: YLE, Vesa Moilanen / Lehtikuva)

A piacokon, utcai árusoknál nagy mennyiségben fogynak a léggömbök, a szerpentinek és a különféle maszkok. 1908 óta kapható a Vappu-virágkitűző, ennek bevételét jótékony célra, gyermekjóléti szervezeteknek ajánlják fel. És sokak számára ekkor kezdődik a nyaraló – a mökki – szezonja is.

 

A nemzetközi munkásmozgalom ünnepe

Az első munkásfelvonulást 1890-ben tartották Helsinkiben a nyomdászok szervezésében. Később, az 1900-as évek táján a munkásfelvonulásokat a májusi hideg időre való tekintettel áttették június első vasárnapjára. A XX. század második felében a pártszakadás miatt a kommunista és szociáldemokrata párt külön útvonalon tartotta a felvonulását. Még az 1970-es években több tízezer résztvevője volt a május elsejei munkásfelvonulásoknak. Viszont később, az 1980-as években inkább csak szónoklatokat tartottak a különféle pártok képviselői, és elmaradtak a nagyobb felvonulások.

 

Munkásfelvonulás Helsinkiben 2007-ben (Fotó: Markus Koljonen, wikimedia.org)

Munkásfelvonulás Helsinkiben 2007-ben (Fotó: Markus Koljonen, wikimedia.org)

 

Manapság

Skandináviában is az ünnepeket általában az előestéjükön tartják, így van ez Karácsonykor, újévkor, Juhannuskor és így van ez Vappukor is, így az ünneplés már április 30-án délután elkezdődik.
A Vappu előestéjén megtelnek az utcák, terek, parkok, no meg a vendéglők ünneplő mai és volt diákokkal, akik fején ott díszeleg az érettségizők fehér sapkája vagy a főiskolát, egyetemet végzettek más színű, és hosszú bojttal ellátott sapkája. Az egyetemtől függően lehet fehér vagy lila, fekete vagy szürke csíkkal és különféle színű bojtokkal.
Az egyetemisták, főiskolások gyakran vannak kezeslábasban, ami azonos színű egy-egy szak hallgatói esetében. A következő videón sokféle kezeslábas látható.

 


Szép légi felvételek, vidám diákok, habfürdő és piknik Ullanlinnanmäkin

 

Szeretnek énekelni a finnek is, méghozzá nagyon kedvelik a kórusmuzsikát, így azután sok-sok – Vappu-matiné névre hallgató – koncert hallható országszerte.

 

Időjárás

Az időjárás eléggé változékony még május elején Finnországban. Az esetek háromnegyedében tiszta idő van, és átlag minden második évben szép napos. De azért előfordul eső, hó vagy havas eső is inkább északon, mint délen. Délen 5–20 Celsius-fok között van a napi legmagasabb hőmérséklet, amíg Lappföldön ez az érték 0–15. Az országot még hó fedi május elején az Észak-Karélia és a Botteni-öböl északi csúcsát összekötő vonaltól északra.

2017-ben is megtréfálta az időjárás a finneket, április 29-én szép tavaszi idő volt, este-éjjel azonban leesett a hó Dél-Finnországban is, ami azután nagyrészt el is olvadt elsejére, amikor is újra szépen sütött a nap.

 

2017-ben is havazott Vappukor Finnországban

2017-ben is havazott Vappukor Finnországban

 

 

Forrás: Wikipedia